Temérdek magyar él tévhitben a meggazdagodással kapcsolatban: a legtöbben ezen csúsznak el

Pénzcentrum2023. május 17. 10:46

2022 vége és 2023 eleje jelentős változásokat hozott a befektetési és megtakarítási piacon. A lakosság a gazdasgái bizonytalanság hatására elkezdte visszafogni költéseit, a jelenlegi  inflációs környezetben azonban nem könnyű eldönteni azt sem, mi a megfelelő megtakarítási stratégia. Az OTP szakértői utóbbival kapcsolatos attitűdökről és a bankok ezzel kapcsolatos edukációs feladatáról is beszéltek a pénzintézet szerda délelőtt tartott sajtótájékoztatóján

Az infláció egyik egyértelmű hatása, hogy megnőnek a fogyasztási költségek. Most azt látjuk, hogy ezt a jövedelmek nem követik le, körülbelül 20 százalékos reáljövedelem csökkenés következett be. Ezt a kiesést pedig valamivel ki kell egyenlíteni. Ahogy pedig az esernyővel rendelkezők száma megnő az esős időszakban, egy ilyen időszakban is megnő a megtakarítok száma. Most azt látjuk, hogy körülbelül 20 százalékos volt a növekedés és valamelyest csökkent a megtakarítási összeg, ami még jó jel, hogy egyre nagyobb a kismegtakarítók aránya, tehát a kispénzűek is egyre tudatosabbnak tűnnek - árulta el Takács Domokos, az OTP Bank Daily Banking területének vezetője.

A megtakarítások átlagos összege azonban a szakértő szerint nem nagy, mint hangsúlyozta, az ideális a körülbelül 6 havi kerestnek megfelelő összegű megtakarítás lenne, ezzel szemben az emberek 80 százalékának nincs még 500 000 forintnyi megtakarítása sem. Az igazi probléma persze az, hogy rengetegen továbbra sem takarítanak meg. A megtakarítók körének növelésében a kulcs az edukáció. Ennek alapja a tévhitek eloszlatása. Az egyik ilyen tévhit, hogy a kis összegű megtakarítást nem érdemes félretenni. A másik nagy tévhit, hogy ha már van mondjuk egy 4 százalékos hozamot termelő megtakarításunk, akkor nem kell többet félretennünk, semmit nem kell csinálnunk, akár el is tart minket. Az már egy másik téma, ha valakinek vannak nagyobb befeketetései, de a társadalom jelentős része jelenleg nem tart itt - magyarázta Takács Domokos.

Dolgozunk egy új digitális szolgáltatás bevezetésén, melynek célja éppen az ügyfelek edukálása. Ez az új termék is ezt a célt fogja szolgálni. Persze azokkal az ügyfelekkel is kommunikálunk, akiknek már van megtakarítása. Idén számos egyéb változás törént. Mindkét ügyfélkörre gondolva, folyamatosan fejlesztjük termékeinket A pénzügyi tervezés programunkban pedig nem csak az ügyfeleknek segítünk a választásban, de számos haszons információhoz jutunk, amik a kutatásainkhoz is hasznosak. - árulta el Fabriczki Rita, az OTP Bank Megtakarítási termék- és szolgáltatás Menedzsment terület vezetője.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Újságírói kérdésre az üzletági vezetők elárulták, hogy a tranzakciós illeték bevezetése után változott a piaci helyzet. A bankok egy kisebb hátrányba kerültek az állampapírok kapcsán. Számos helyen ezt már nem is számolják fel és nem is mindig éri meg ezek forgalmazása a bankoknak. A bankok jövedelmezőségét csökkenti, de ez egy olyan dolog, amivel nem tudunk mit kezdeni

Címkék:
megtakarítás, otp, infláció, kötvény, magyar, költségek, bankok, otp bank,