Egy korszak ért véget, jön a kettős adóztatás: rengeteg pénzt fognak bukni ezek a magyarok

Pénzcentrum2023. február 24. 10:15

Jön a kettős adózás, kétszer is meg kell gondolni, tartsunk-e amerikai részvényeket – írja a Világgazdaság.

A lap emlékeztet, a hazai lakossági befektetők évek óta szívesebben tartják befektetéseik egy részét külföldi kibocsátók részvényeiben, a jövő évtől azonban kétszer is meg kell gondolni, ha valaki az amerikai értékpapír-kínálatból szeretne válogatni. Jelen állás szerint ugyanis kétszeresen kell majd adózni, ha valakinek árfolyamnyeresége, kamat- vagy osztalékbevétele keletkezik amerikai részvények és kötvények tartásával. 

Fontos megjegyezni, hogy a kulcshatáridő év vége, addig még sok minden történhet, de a jelenlegi információk szerint sokakra várnak a jelenleginél jóval magasabb adókulcsok. A lap hozzáteszi, becslések szerint a magyar brókercégek ügyfelei 75 százalékban már nem hazai értékpapírokkal kereskednek, körükben különösen népszerű az amerikai részvénypiac. A preferenciák változása érthető, a tengerentúli részvénypiac sorra szállítja a jobbnál jobb történéseket, amelyek esetenként egészen rendkívüli (akár két számjegyű) árfolyamugrásokat eredményeznek.  

Emlékeztetnek, hideg zuhanyként érte a magyarországi befektetőket, hogy az Egyesült Államok tavaly nyáron egyoldalúan felmondta az USA és Magyarország közötti, a kettős adóztatás elkerüléséről szóló egyezményt. Jó hír ebből egyelőre csak annyi, hogy az egyezmény rendelkezései még ez év végéig alkalmazhatók. A NAV magyarázata szerint:

az egyezmény már most megszűntnek tekinthető, de az év végéig keletkezett jövedelmek még úgy adóznak, mintha mi sem történt volna.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Azt tehát, hogy az év végéig az egyezménnyel kapcsolatban történik-e változás, vagy helyébe új megállapodás lép, nem tudni. Az adóhatóság most arra próbálja felkészíteni az adózókat, hogy 2024. január 1-jétől az Egyesült Államokból származó jövedelemre mindkét ország adót vethet ki, sőt az onnan származó jövedelmet „nem egyezményes országból” származóként kell kezelni. Fontos, hogy az úgynevezett „forrásadós jövedelmekre” vonatkozik majd a dupla adóztathatóság.

Címkék:
befektetés, tőzsde, részvény, részvények, befektetések, kereskedés, adózás rendje,