Családi adókedvezmény 2023: mutatjuk, mennyi a családi adókedvezmény, hány éves korig jár!

Pénzcentrum2023. február 11. 17:00

Magyar családok ezreinek az életére van hatással a családi adókedvezmény 2023 évi összege, ami jelentős mértékben hozzájárul a gyermeket vállaló családok megélhetésének megkönnyítéséhez. Tudd meg, mit mond a családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében: mennyi a családi adókedvezmény mértéke, ki igényelhet családi adókedvezményt, a gyermekek hány éves koráig jár a családi adókedvezmény 2023 évében!

Cikkünkben eláruljuk, mi a családi adókedvezmény lényege, mi mindent érdemes tudni a NAV családi adókedvezmény 2023 évi tudnivalóiról: a családi adókedvezmény meddig jár hány éves korig vehető igénybe, családi adókedvezmény ki veheti igénybe? Amellett, hogy megtudhatod, a családi adókedvezmény hány éves korig jár, azt is eláruljuk, hogy mennyi a családi adókedvezmény összege – mit mond a családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében, mennyi családi adókedvezmény jár, hány éves gyermekekre?

Mi a családi adókedvezmény?

A NAV családi adókedvezmény 2023 évében (avagy családi kedvezmény 2023) egy olyan, a magyar családok megélhetését támogató adókedvezmény, amivel az összevont adóalapot csökkentik. A családi adókedvezmény kalkulátor az eltartott személyek és a kedvezményezett eltartottak számának függvényében számítja ki, hogy mennyi a családi adókedvezmény:

  • NAV családi adókedvezmény eltartott: az a személy, aki a családi pótlék összegének megállapítása szempontjából figyelembe vehető vagy figyelembe vehető lenne (akkor is, ha családi pótlékot nem állapítanak meg, vagy ha ahelyett rokkantsági járadék jár, illetve akkor is, ha a családi pótlék összegét a gyermekek száma nem befolyásolja, például tartósan beteg gyermek után járó emelt összegű családi pótlék 2023 évi összege).
  • NAV családi adókedvezmény kedvezményezett eltartott: akik után a magánszemély családi pótlékra jogosult, vagy aki saját jogán családi pótlékra jogosult, rokkantsági járadékban részesül, illetve a magzat a fogantatás 91. napjától a világra jöttét megelőző hónapig az erről szóló orvosi igazolás alapján.

Mi a családi adókedvezmény alapja?

A családi adókedvezmény kalkulátor számításai szerint a családi adókedvezmény 2023 évében változatlanul (lásd: családi adókedvezmény 2022) az adózó összevont adóalapját csökkenti. A dolgozók terhei általánosságban a 15%-os személyi jövedelemadóból és a 18%-os társadalombiztosítási járulékból állnak – ebben áll a bruttó és nettó bérünk közötti különbség. Több gyermek esetén akár teljes adómentességet is élvezhet(nek) a szülő(k), ám az adók elengedésén felül a családi adókedvezmény nem biztosít extra jövedelmet.

Családi adókedvezmény ki veheti igénybe?

A családi adókedvezmény az eltartottak, kedvezményezett eltartottak után jár azoknak a személyeknek, akik eltartják őket (az esetek túlnyomó többségében a gyermekek az eltartottak, akik után a szüleik felvehetik a családi adókedvezmény 2023 évi összegét). A gyermekre való tekintettel a családi adókedvezmény jogosultja az a magánszemély lehet, aki a családi pótlékra is jogosult, illetve jogosult továbbá a vele egy háztartásban élő, arra nem jogosult házastársa; a várandósság 91. napjától a kismama és a vele közös háztartásban élő házastársa. Jogosult lehet a családi pótlékra egy gyermek a saját jogán, illetve rokkantsági járadékban részesülő személy.

Hány éves korig jár a családi adókedvezmény?

Az egyik legfontosabb kérdésünk a családi adókedvezmény 2023 évi folyósításának témakörében az, hogy a családi adókedvezmény hány éves korig jár gyermekek esetében az igénylő családnak. A családi adókedvezmény legkorábban a magzat 91 napos korától jár (ezt orvosi terhesgondozási igazolással tudjuk bizonyítani), általánosságban a gyermekek 16. életévének betöltéséig.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A családi adókedvezmény ezen túl mindaddig jár, míg a gyermek nappali tagozatos köznevelési intézményben tanul (szakiskola, középiskola), egészen addig, amíg le nem érettségizik. Ha az ennél idősebb gyermeknek van fiatalabb testvére, aki a családi adókedvezmény szempontjából kedvezményezett, akkor azonban továbbra is számításba lehet venni az idősebb testvért, kisebb kedvezményekre.

Családi adókedvezmény kalkulátor: mennyi a családi adókedvezmény 2023 évében?

A családi adókedvezmény kalkulátor 2023 évében is egyszerűen kiszámolja, hogy mennyi a családi adókedvezmény összege egy-, két-, vagy több eltartottra. Ahogy a fentiekben is írtuk, a családi adókedvezmény igénylése, összege az eltartottak (a legtöbb esetben a gyermekek) számától függ:

1 gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 66.670 Ft-tal csökkenthető az adóalap
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta: 10.000 Ft (családi adókedvezmény 1 gyerekre)

2 gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 133.330 Ft-tal csökkenthető az adóalap gyermekenként (összesen 266.660 Ft)
  • A maximális családi adókedvezmény összege 2023-ban havonta: 20.000 Ft gyermekenként (összesen 40.000 Ft)

3 vagy több gyermekes családi adókedvezmény 2023

  • Adóalap kedvezmény: 220.000 Ft gyermekenként (3 gyermek esetén összesen 660.000 Ft; 4 gyermek esetén összesen 880.000 Ft, 5 gyermek esetén összesen 1.100.000 Ft)
  • A maximális családi adókedvezmény összege havonta legalább 3 eltartott esetén, a továbbiakban egységesen 33.000 Ft/hó/kedvezményezett eltartott (családi adókedvezmény 3 gyerekre: 99.000 Ft, 4 gyerekre: 132.000 Ft, 5 gyerekre 165.000 Ft)

Családi adókedvezmény tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos személyre

  • NAV családi adókedvezmény 2023: tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos kedvezményezett eltartott után az állam az adóalap kedvezmény szempontjából +66.670 Ft-tal emelt összegben biztosítja a megigényelhető családi adókedvezményt (2023 évétől).

Családi adókedvezmény kalkulátor: hogyan számítják ki az adókedvezményt?

A fentiekben felsorolt családi adókedvezmény összegek értelmezésekor mindenképpen tartsuk számon, hogy adókedvezményről van szó, nem pedig extra jövedelemről! Mindannyiunknak megvan a magunk járulékalapja, a bruttó fizetésünk után egyedileg meghatározott mértékben vonják le a munkavállalói járulékokat a jövedelmünkből. A gyermekek számától függetlenül a családi adókedvezmény az adók és járulékok (akár teljes mértékű) elengedésén felül tehát nem kapunk extra jövedelmet (pl. hiába járna nekünk 3 gyermekre 99.000 Ft, ha a járulékaink összege csak 60.000, akkor annyit fognak elengedni).

Egyéb NAV családi adókedvezmény 2023 tudnivalók

  • Hogy a családi adókedvezmény 2023 évében is a lehető legnagyobb mértékben hasznosulhasson, a szülők megoszthatják egymás között a családi adókedvezményt, így elérhetik, hogy a családi adókedvezmény feltételeihez mérten a lehető legnagyobb mértékű adóengedményben részesülhessenek.
  • Családi adókedvezmény visszaigénylése egyösszegben: NAV családi adókedvezmény 2023 évében szintén nem csak havonta vehető fel, hanem egyösszegben is kikérhető adóvisszatérítés formájában.
  • A családi adókedvezmény kiváltása visszamenőleg is megtehető: amennyiben nem igényeltük meg a családi adókedvezményt valamilyen okból kifolyólag, pedig jár nekünk, a családi adókedvezmény visszamenőlegesen 5 évre kikérhető (a régi fizetésünkkel arányos a kedvezmény, nem az évek során megnövel adóalapra).

Címkék:
család, NAV, adókedvezmény, családi pótlék, családi adókedvezmény, kalkulátor, családtámogatás, gyermekek,