Munkavállalói és munkáltatói járulékok 2022: kinek, mit kell befizetnie?

Pénzcentrum2022. október 22. 10:04

Magyarországon mind a munkáltatókat, mind a munkavállalókat járulékfizetési kötelezettségek terhelik: a munkáltatói járulék kifizetése a munkaadót terheli az alkalmazottai bruttó bére után, a munkavállalói járulék pedig a hétköznapi, dolgozó emberek terhe, a járulékok levonásával számíthatjuk ki bruttó bérünkből a kézhez kapott nettó bért. Mutatjuk, mik a járulékok 2022 évében és mi a járulékok befizetési határideje 2022 során!

Cikkünkben eláruljuk, milyen adók és hozzájárulások terhelik a munkavállalókat és a munkáltatókat: hol tartanak a munkavállalói járulékok 2022 évében, mit kell tudnunk a munkáltatói járulékok 2022 évi befizetési kötelezettségeiről? A járulékok befizetési határideje 2022 során milyen napokra esik, milyen változásokat iktattak be a munkáltatót terhelő járulékok 2022 évi szabályaiban?

1. Munkavállalói járulékok 2022

A munkavállalói járulékok olyan adók és más járulékok halmaza, amelyek a magyar dolgozók bruttó fizetését terhelik, a bruttó bérből történő járulékok befizetése után marad a „kezünkben” a nettó bérünk, amivel ténylegesen gazdálkodhatunk a hónap során. A munkavállalói járulékok 2022 évében a következő terheket takarják:

  • Személyi jövedelemadó (SZJA): 15%
  • Társadalombiztosítási járulék (vagy egyéni járulék): 18,5% (ebből 10% nyugdíjjárulék, 7% egészségbiztosítási járulék és 1,5% munkaerőpiaci járulék)
  • Összesen: 33,5%, azonban ebből a teherből érvényesíthetőek személyre szabott adókedvezmények (pl. 25 év alattiak SZJ-mentessége, családi adókedvezmény stb.).

A munkavállalói járulékok befizetése automatikusan történik, a kifizetéskor már a járulékokkal csökkentett nettó összeget kapjuk meg (alkalmazottként nem kell külön visszautalnunk semmit).

2. Munkáltatói járulékok 2022

A munkáltatót terhelő járulékok 2022 évében a munkavállaló bruttó bére után kerülnek kifizetésre (a bruttó bérünkön felül ennyibe kerülünk a munkáltatónak), az alkalmazottnak ennél a tételnél nincsenek költségei, a munkáltatói járulékot a minket foglalkoztató cég, vállalkozó stb. fizeti az államnak. A munkáltatói járulékok 2022-ben a következő terhekre vonatkoznak:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • Szociális hozzájárulási adó 2022: 13% - jelenleg ennyivel egészül ki a teljes munkáltatói bérköltség
  • (Korábban ide tartozott az 1,5%-os szakképzési hozzájárulás is, ám ezt 2022. január 1-től már nem kell fizetni.)

A járulékok befizetési határideje 2022 évében a szochó, azaz szociális hozzájárulási adó esetében mindig a tárgyhónapot követő hónap 12. napjáig kell, hogy megtörténjen.

Címkék:
szja, adó, munkavállaló, járulék, munkavállalók, bruttó, járulékcsökkentés, szocho, nettóbér,