Brutális válság felé sodródik Magyarország: mi legyen most a megtakarításainkkal?

Pénzcentrum2022. augusztus 18. 16:30

Nem könnyű mostanában eligazodni, amikor a nemzetközi és a magyar gazdaság állapota kerül terítékre. A befektetők ilyenkor egyrészt a fejüket fogják, hogyan biztosíthatják be megtakarításaikat, míg a bátrabbak azon tanakodnak, milyen lehetőségek nyílnak ilyenkor az extra hozamokra. 2022 34. hetében a Pénzcentrum tematikus cikkekkel igyekszik majd segíteni a befektetési döntéseket.

Az Európai Unió keleti tagállamainak gazdaságai valószínűleg a lassulás első jeleit mutatják majd az idei év második félévben – írta nemrég a Bloombergre hivatkozva a Portfolio. A 2022-es év erős kezdete után Oroszország ukrajnai háborúja, az Unió szankciós politikája és az energiaválság egyaránt sújtja a vállalatokat és a fogyasztókat.

Lengyelországban, Romániában az áprilistól júniusig tartó időszakban várhatóan megmaradt az éves növekedési ütem. Ez főként a COVID-19 járvánnyal kapcsolatos korlátozások feloldásával járó fogyasztás emelkedése miatt lehetséges. Romániában és Lengyelországban a következő negyedévben zsugorodás várható, Magyarországon pedig meredekebb lassulási görbét jósolnak.

Ez azt jelenti, hogy a régió a második félévben közelebb csúszik a recesszióhoz. Az évtizedes csúcsokat döntő infláció arra kényszerít

- mondta Piotr Bielski, a Santander Bank Polska varsói elemzője.

Mi legyen most a megtakarításainkkal?

Befektetési szempontból a jelenlegi gazdasági helyzet, különös tekintettel az inflációra, nem feltétlenül jelent veszteséget, bizonyos eszközökkel ez kezelhető. A banki konstrukciók, de a befektetési alapok között is találni erre az esetre megfelelő megoldást, de igazán jól természetesen azok járnak, aki diverzifikálják megtakarításaikat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A piac hullámzása láttán sokan el fognak gondolkozni azon, hogy jó helyen vannak-e megtakarításaik. Egy biztos, jobb bízni, mint megijedni. Amennyiben szakértő csapatot választunk pénzügyeink kezeléséhez, sikeresen menedzselhetjük a kockázatokat.

2022 34. hetében éppen ezért tematikus cikkekkel igyekszünk majd segíteni a befektetési döntéseket. Szó lesz többek között a prémium vagyonkezelésről, az aktív vagyonkezelési szolgáltatásokról, és a komolyabb hozamot ígérő ingatlan-, részvény- és árupiaci portfóliókról is.

Címkék:
befektetés, megtakarítás, gazdaság, tőzsde, részvény, részvénypiac, esg, árutőzsde, vagyonkezeles2022premium,