Erről kevesen tudnak: járhat még vissza pénz az szja-bevallás elkészítésekor a családoknak

Pénzcentrum2022. május 16. 11:55

Vannak még családok, ahol több tízezer, akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az szja-bevallás során. Mutatjuk a részleteket!

Az szja-visszatérítés és a családi kedvezmény kapcsolata miatt vannak még családok, ahol több tízezer, akár százezres nagyságrendű visszatérítést lehet még érvényesíteni az szja-bevallás során – hívta fel a figyelmet Hegyesné Halász Mónika, az ICT Európa Finance Zrt. bérszámfejtési szakértője.

Ezen a héten péntekig, 2022. május 20-ig kell beadni minden Szja törvény alapján bevallásra kötelezett személynek a 2021-es évet érintő szja-bevallást.

Az adóvisszatérítést maximális mértéke 809 000 forint volt, amelyet február 15-ig többségében ki is utalt az adóhatóság. A szakértő szerint érdemes viszont a családi kedvezményre jogosultaknak alaposan megvizsgáltatni a mostani szja-bevallásukat, hogy jár-e vissza még adóforint a februári adóvisszatérítésen felül.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Akár érvényesítettek év közben családi kedvezményt az arra jogosult személyek, akár nem, érdemes az adóbevallásban megvizsgálni, hogy a legoptimálisabban van-e a jogosult feleknél érvényesítve a családi kedvezmény és módosítani azt, amennyiben annak következtében pozitívabb összképet kapunk.

Ez pedig mindenkit érinthet, aki nem egyedül jogosult a családi kedvezményre. Gyermekek számától és jövedelemtől függetlenül adódhat különbség, mely bizonyos esetekben a százezres nagyságrendet is elérheti – összegezte Hegyesné Halász Mónika.

Címkék:
adóbevallás, adókedvezmény, szja, kedvezmény, bevallás, családi, családok, szja-visszatérítés, szja-visszatérítés 2022,