Nesze neked, adóvisszatérítés: már tudjuk, mire nem költik a magyarok a visszakapott pénzt

Napi.hu2022. május 10. 10:59

Annak ellenére, hogy az SZJA-visszatérítések megérkeztek, a szakemberek által várt befektetési hullám márciusban is elmaradt. Jól járt az OTP, de az állampapír és a többi értékpapír felé nem nagyon nézegettek a kisbefektetők.  

Egyelőre a részvénypiaci szereplők nyertek nagyot az extra lakossági pénzeken: közülük is kiemelkedik az OTP, amely 183 milliárd forintnyi részvényjegyzésnek örülhetett a befektetők részéről. Jó negyedévet zárt a piacon a legnagyobb hazai bank: összesen 210 milliárd forintnyi részvényt értékesítettek - írja elemzésében a napi.hu.

Az érték- és állampapír-piacon már messze nem ilyen jó a helyzet: márciusban az Államadósság-Kezelő Központnál 240 milliárdnyi állampapírt váltottak vissza. Ezzel a lakosságnál lévő állampapír-mennyiség értéke 10046 milliárd forintra csökkent, mely érték tavaly november óta nem volt ennyire alacsony. Legrosszabbul a Magyar Állampapír Plusz járt, ugyanis ezt tömegesen váltják vissza: a leggyakrabban az árát inkább átteszik olyan papírokba, amely követi az inflációt, a máp+ pedig közismerten nem ilyen.

Összességében tehát egyelőre nem látható az a trend, amelyet pedig szinte megígértek a kisbefektetők, mikor értesültek az adóvisszatérítés és a 13. havi nyugdíj érkezéséről: sokan azt mondták, befektetésben fialtatják majd a pénzt, de ennek nyoma sem látszik a két hónap alatt.

Címkék:
befektetés, otp, infláció, 13. havi nyugdíj, részvénypiac, magyar állampapír plusz, szja-visszatérítés,