Quaestor-botrány: 7 év után pont kerülhet rengeteg ügy végére, bár pénz már nem lesz belőle

Pénzcentrum2022. április 13. 14:15

A büntetőeljárási törvény rendelkezése alapján, a Fővárosi Főügyészség az eljárás jelentős elhúzódásának elkerülése érdekében indítványt tett a büntetőjogi felelősségre vonást érdemben nem érintő ügyrészek megszüntetésére - olvasható az ügyészség honlapján. A rendelkezés célja a büntetőeljárás egyszerűsítése, ezáltal az eljárás gyorsításának elősegítése. Mindemellett a pergazdaságosságot is szolgálja, mivel a megszüntetéssel érintett bűncselekmény miatt nem kell bizonyítási eljárást lefolytatni.

A büntetőeljárási törvény úgy rendelkezik, hogy a bíróság az eljárást megszünteti olyan ügy, illetve ügyrész vonatkozásában, ami olyan bűncselekmény miatt folyik, aminek a vád tárgyává tett jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmény mellett a felelősségre vonás szempontjából nincs jelentősége - írja a közlemény.

A Quaestor ügyben eddig lefolytatott bizonyítási eljárás alapján egyértelmű, hogy az 50 millió forint alatti kárt okozó bűncselekményeket érintő bizonyítás a továbbiakban jelentős időt venne igénybe. Tényként rögzíthető az is, hogy a vádemelés óta eltelt időben a szóban forgó bűncselekményekben érintett sértettek döntő többségének (84 %) a büntetőeljárásban figyelembe vehető kára részben vagy teljes egészben megtérült. Összegezve, ezeknél a cselekményeknél a meg nem térült kár összege a teljes vád tárgyává tett mintegy 72 milliárd forintos elkövetési érték 0,3 százaléka - ismertetik.

Mindezek alapján megállapítható, hogy a Quaestor ügy vádiratának 4. vádpontjában írt bűncselekményeknek a vád tárgyává tett további, jelentősebb tárgyi súlyú bűncselekmények mellett, a terheltek felelősségre vonása szempontjából nincs jelentősége - írja a közlemény. Erre tekintettel, a Fővárosi Főügyészség álláspontja szerint ezekben az ügyekben a büntetőeljárás megszüntetésének van helye, ezért erre tett indítványt, az eljárás ésszerű időn belül történő befejezése érdekében. Az eljárás részleges megszüntetése – bűnösség kimondás esetén – a büntetéskiszabási elvekre figyelemmel, érdemben nem befolyásolja a kiszabandó büntetés mértékét. Az indítványról a Fővárosi Törvényszék dönt - közölték.

Címkék:
bűncselekmény, quaestor, eljárás, ügyészség, vád, quaestor botrány, fővárosi főügyészség,