Megszólalt az OBA: erről a Sberbank minden ügyfelének tudnia kell

Pénzcentrum2022. március 2. 13:21

Mint ismert, a Magyar Nemzeti Bank visszavonta a Sberbank Magyarország Zrt. tevékenységi engedélyét. Ennek következtében a hitelintézetekről és a pénzügyi vállalkozásokról szóló 2013. évi CCXXXVII. törvény  alapján a betétesek védelmét ellátó Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) meg fogja kezdeni a Sberbank betéteseinek kártalanítását. 

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) visszavonta a Sberbank tevékenységi engedélyét. A Hpt. 217. § (1) bekezdése alapján az OBA a kártalanítás kezdő időpontján megkezdi és tíz munkanapon belül a betétesek rendelkezésére bocsátja a kártalanítást.

A Sberbanknál elhelyezett, OBA által biztosított betétek után az OBA betétesenként a betét tőke- és kamatösszege után fő szabály szerint legfeljebb 100 000 eurónak megfelelő forintösszegig kártalanítást fizet azon betétesek részére, akiket a Sberbank a pénzmosási elleni törvénynek (Pmt.) megfelelően azonosított - kezdi közleményét az OBA.

A kártalanítás rendelkezésre bocsátása érdekében a betéteseknek igénybejelentést nem kell tenniük. Az OBA a banknál lévő ügyféladatok alapján végzi automatikusan a kifizetéseket és arról személyre szóló értesítést küld a betétes Sberbanknál bejelentett állandó lakcímére, illetve székhelyére. Ezen túlmenően a kártalanítás módjáról, a kifizetések megkezdéséről az OBA a honlapján, a sajtóban közzétett, valamint a Sberbankban kifüggesztett közlemények útján tájékoztatja a betéteseket. A Sberbank betéteseinek kártalanításával kapcsolatosan az OBA a következő napokban részletes tájékoztatást ad honlapján (www.oba.hu), valamint a Sberbank honlapján elhelyezett közleményekben - írják.

Háttérinformáció:

  • Az OBA a kártalanításra jogosult részére a befagyott betét tőke- és
    kamatösszege után személyenként és hitelintézetenként összevontan legfeljebb 100 000 euróig, forintban fizet kártalanítást.
  • Az eddigi legnagyobb kártalanítási ügyében, 2015-ben az OBA a DRB bankcsoport 73 ezer betétesének fizetett 20 munkanapon belül 103 milliárd forintot. A kártalanítással kapcsolatos tapasztalatokat az OBA Fehér könyve tartalmazza, amely megtalálható az OBA honlapján 
  • Az OBA kártalanítás kifizetésének határideje 2021. január 1-jétől 10 munkanap.
  • 2021. január 1-től az a betét minősül OBA által biztosítottnak, amelynek tulajdonosát a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozása megelőzéséről és megakadályozásáról szóló 2017. évi LIII. törvénynek (Pmt.) megfelelően azonosították.

Címkék:
betét, oba, kártalanítás, sberbank, tőke, oba garancia, orosz-ukrán válság, orosz-ukrán krízis, orosz-ukrán háború,