Súlyos jelentés a magyar adórendszerről: a jól keresők sokkal kevesebbet adóznak, mint a szegények

Pénzcentrum2022. február 26. 15:03

A legfelső jövedelmi tized családjai 6-8 százalékkal fizetnek kevesebb adót a jövedelmük után, mint a legalsó jövedelmi tized tagjai - derült ki egy kutatásból.

A magyar adórendszer jobban sújtja a keveset keresőket, mint a jólfizetett dolgozókat - mondta Krekó Judit, a Budapest Intézet kutatója a G7-nek. A szervezet egy kutatást készített a témában, amelynek kapcsán kifejtette, hogy a legfelső jövedelmi tized családjai 6-8 százalékkal fizetnek kevesebb adót a jövedelmük után, mint a legalsó jövedelmi tized tagjai.

Ez azért van, mert a magas áfakulcs mellett a személyi jövedelemadó is egykulcsos - vagyis mindenki ugyanolyan arányban adózik -, ami nagyjából példátlan párosítás. Magyarországon a legjobban kereső 10 százalék viszi el a családi adókedvezmények ötödét, tehát ez is inkább felfelé oszt, mint lefelé - különösen a legfelső 10 százalék háromgyerekes családjai járnak jól.

Emellett a szakember arra hívta fel a figyelmet, hogy a magyar minimálbéresek adóterhelése a legnagyobb az EU-ban.  Az elemzés szerint kedvezményes áfakulcsokkal kevésbé lehet támogatni az alacsony jövedelműeket, inkább többkulcsos szja vagy a célzott támogatások javíthatnak a helyzeten.

Címkék:
fizetés, szja, magyarország, jövedelemadó, jövedelem, bérek, adózás rendje,