Ismét nagyot ment a BUX a héten: 1,38 százalékkal magasabban zárt, mint egy hete

Pénzcentrum2022. január 16. 18:01

Növekvő forgalom mellett emelkedett a Budapesti Értéktőzsde (BÉT) részvényindexe a héten, a BUX 52 675,90 ponton zárt pénteken, 719,16 ponttal, 1,38 százalékkal magasabban, mint egy hete.

A részvénypiac forgalma 77,70 milliárd forint volt a múlt heti 52,44 milliárd forint után, a vezető részvények, a Richter kivételével erősödtek.

Az Equilor Befektetési Zrt. összefoglalójában kiemelte, jól indul az év a BÉT-en, a héten a BUX-index áttörte az 52 ezer pontos ellenállást és még 54 000 pont felett is járt a jegyzés. Profitrealizálás miatt azonban az év második kereskedési hetét a BUX-index 1,97 százalékos csökkenéssel zárta.

Közölték, céláremelés érkezett az OTP-re és a Magyar Telekomra is. Az mBanku 15 143 forintról 22 882 forintra emelte az OTP Bankra vonatkozó, 12 havi célárfolyamát, az ajánlást tartásról vételre módosította. A Goldman Sachs pedig 471 forintról 482 forintra emelte a távközlési vállalatra vonatkozó 12 havi célárfolyamát, az ajánlás változatlanul semleges.

Árfolyaok és indexek a Pénzcentrum aloldalán!

Arról is beszámoltak, hogy a Mol megállapodást írt alá a PKN Orlen, valamint a Grupa Lotos vállalattal. A Mol 417 töltőállomást vásárolt Lengyelországban, amelyek közül 270 az eladó saját tulajdonában áll. A hálózat országos lefedettséget biztosít, és lehetővé teszi, hogy a Mol a harmadik legjelentősebb piaci szereplővé válhasson a lengyel üzemanyag-kiskereskedelmi piacon. Az ügyletet rendelkezésre álló likviditás felhasználásával finanszírozza a Mol és az nem befolyásolja negatívan a vállalat korábban meghirdetett osztalékfizetési potenciálját.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vételi megállapodás értelmében a teljes vételár 610 millió dollár, így nagyságrendileg 1,5 millió dollár per kút áron vásárolt be a Mol, ami az Equilor szerint a várakozásoknak megfelelő.

Az ügylet zárásához többek között az Európai Bizottság jóváhagyása szükséges. Az akvizíció végleges jóváhagyásától függően a megállapodás részeként a Mol 185 töltőállomást értékesít 259 millió dollárért a PKN Orlennek, amelyek közül 144 töltőállomás Magyarországon, 41 töltőállomás Szlovákiában található. Az eladási és a vételi tranzakciók zárása egyaránt a vételár nettó adósság és a működőtőke korrekciójával valósul meg, mindkét ügylet várhatóan 12 hónapon belül lezárulhat. Ezenkívül a Mol megállapodást írt alá a Norm Benzinkút Kft.-vel 79 magyarországi töltőállomás megvásárlásáról.

  • A héten az OTP árfolyama nőtt a legnagyobb mértékben, 2,44 százalékkal, a részvény pénteken 17 610 forinton fejezte be a kereskedést, heti forgalma több mint 56,54 milliárd forint volt.
  • A Mol részvények 2 százalékkal erősödtek, 2652 forinton zártak a hét utolsó kereskedési napján, forgalmuk a héten meghaladta a 11,24 milliárd forintot.
  • A Magyar Telekom ára 0,24 százalékkal emelkedett, pénteken 417 forinton fejezte be a kereskedést a részvény, heti forgalma 590,88 millió forintot ért el.
  • A Richter-papírok jegyzése 0,58 százalékkal csökkent a héten, a részvények 8645 forinton zártak pénteken, heti forgalmuk meghaladta a 7,27 milliárd forintot.
  • A kis- és közepes részvények indexe, a BUMIX 4380,91 ponton fejezte be a hetet, ami 1,67 ponttal, 0,04 százalékkal alacsonyabb az előző hetinél.

Címkék:
árfolyam, forint, otp, mol, millió, milliárd, részvények, mol részvény,