Sanyarú idő jöhet a forintra: ezt lovagolhatja meg, aki most kaszálna nagyot befektetéssel

Pénzcentrum2021. szeptember 23. 14:29

Bár lassabban, de folytatódik a magyarországi kamatemelési ciklus, a forint és feltörekvő piaci társai inkább a negatív irányba mehetnek középtávon a negyedik hullám okozta bizonytalanságból adódó nemzetközi befektetői hangulat miat - vélekednek szakértők.

Szerdától 1,65 százalék a magyarországi alapkamat, miután a Magyar Nemzeti Bank kedden 15 bázisponttal emelte a rátát, folytatva a nyáron elindított kamatemelési ciklust. „A lépés meglepő, mivel a piacok 20-30 bázispontos emelést vártak. Ráadásul azért is, mert az MNB a kamatdöntéshez fűzött kommentárban jelezte, hogy továbbra is lát felfelé mutató inflációs kockázatokat” – kommentálta a jegybanki döntést Hajósi Péter, a K&H alapok kezelőjének vezető stratégája.

A szakember szerint befektetési szempontból a vártnál kisebb magyar jegybanki kamatemelés hatása a forintárfolyamon is meglátszott. Az euró ugyanis erősödött a magyar devizával szemben. Hajósi Péter szerint a forint pályáját a következő időszakban a nemzetközi tényezők határozzák meg. Az oltási szempontból viszonylag kedvező helyzetben lévő fejlett országok pozitív megítélés alá esnek, a feltörekvő piaci államok, így Magyarország és azok devizái inkább a negatív oldalon kapnak helyet.

A kamatemelési ciklus folytatására utaló MNB-s kommentár ellenére a mostani kilátások alapján körülbelül 12 hónapos időtávon arra lehet számítani, hogy a forint és a feltörekvő piaci devizák – köztük a brazil reál, a török líra – inkább fokozatosan veszítenek értékükből

– tette hozzá a szakember. A globális részvénypiaci hangulat továbbra is inkább kedvező. „Igaz, a kínai ingatlanfejlesztő cég, az Evergrande nehéz helyzet miatt sokan részvénypiaci fertőzéstől tartottak. Most a piaci mozgások arra utalnak, hogy nem okoz globális eladási hullámot a kínai vállalat problémája. A cégnek ugyan 300 milliárd dolláros kitettsége van, de ebből csak 20 milliárd külföldi tartozás, így a probléma jó eséllyel Kínán belül kezelhető” – értékelte az utóbbi napokban az egyik legfontosabb piaci témaként felmerülő Evergrande-ügyet a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Továbbra is igaz, hogy a kockázatvállalás mellett a részvénypiacokon jónak mondhatóak a hozamkilátások, ezért érdemes azokat figyelnie a megtakarítóknak. Emellett a devizalapú befektetéseknek is kedvez a környezet a forint várható gyengülése miatt, mert az eurós és dolláros befektetések a saját hozamuk mellett az árfolyamváltozásból extra többletet eredményezhetnek.

Címkék:
befektetés, forint, megtakarítás, tőzsde, forintárfolyam, piaci részesedés,