Nyugdíjpénztárra csapott le az MNB: ingatlanmutyiba bukott bele a vezetőség

Pénzcentrum2021. augusztus 26. 20:23

Az MNB kezdeményezte a Pannónia Nyugdíjpénztár ügyvezetőjének és az igazgatótanács elnökének felmentését, rájuk és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre pedig összesen 59 millió forintos személyi bírságot szabott ki a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán. A Pannónia vezető testületeinek döntései következtében több személy – köztük pénztári vezető, továbbá egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek – kaptak kedvezményes lakásvételi lehetőséget, csökkentve ezzel a tagok egyéni számlájának hozamlehetőségét.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) – helyszíni ellenőrzést is magában foglaló – célvizsgálatot végzett a Pannónia Nyugdíjpénztárnál (Pannónia) a pénztár ingatlanbefektetéseinek jogszerűsége témájában. A vizsgálat megállapította, hogy a pénztár egy budapesti (lakásokat és irodákat magában foglaló) ingatlanfejlesztése kapcsán a Pannónia ügyvezetője, valamint egyes, a vezetőkhöz, vagy a pénztárhoz kapcsolódó érdekeltek a lakások normál vevőknek felszámított listaárához képest kedvezményes áron, illetve egyéb kedvezményekkel és fizetési ütemezéssel vásárolhattak lakásokat maguknak - közölte a jegybank.

Az ingatlanfejlesztést a Pannónia a pénztártagok megtakarításait tartalmazó fedezeti tartalékban tartotta nyilván, így az indokolatlanul nyújtott kedvezmények a tagi megtakarítások hozamait csökkentették. Ez vagyoni hátrányt jelentett az önkéntes nyugdíjpénztár tagsága számára.

Mindezek nyomán az MNB ma közzétett határozatában kezdeményezte a Pannóniánál a pénztár igazgatótanácsa (IT) elnökének, illetve az egy személyben ügyvezetői és a befektetésekért felelős vezetői posztot ellátó személynek a felmentését. A jegybank e két személyre, illetve az ellenőrző bizottság (EB) korábbi elnökére (jelenlegi IT tagjára) fejenként 10-10 millió forintos bírságot szabott ki. További 4-4 millió forint bírságot kapott az IT három volt és jelenlegi tagja, 3 millió forint bírságot az IT egy tagja, 2-2 millió forint bírságot az EB jelenlegi elnöke, illetve további öt, volt és jelenlegi tagja, illetve 1-1 millió forint bírságot az EB két tagja.

A személyi bírságokat az érintetteknek magánvagyonukból kell kifizetniük, azt a pénztár nem vállalhatja át. A jegybanki határozat tartalmát a Pannónia következő küldöttközgyűlésén ismertetni kell a pénztártagokkal is.

A pénztári vezetők és vezető testületi tagok felelőssége, hogy munkájukat – így a pénztárvagyon befektetését – elsődlegesen a tagság érdekét képviselve, kiemelt gondossággal végezzék. Ezen előírás szándékos, súlyos, az érintett vezetők, illetve hozzájuk kapcsolódó érdekeltek számára anyagi előnnyel is járó megsértése a bírság mellett a feladatvégzés alól való felmentést is indokolttá teszi.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A vezető testületek döntéseinek meghozatalában résztvevő tagjait a testületek döntéseiért egyetemleges felelősség terheli. A bírságösszegek meghatározásakor az MNB egyebek mellett azt mérlegelte, hogy az érintett vezetők a lakásértékesítésekről szóló jogsértő döntéseket meghozó IT vezetője vagy tagjai, illetve a jogsértő döntések ellen kifogást nem emelő EB vezetője vagy tagjai voltak-e, hányszor szavaztak a jogellenes ügyletek mellett, illetve származott-e nekik vagy a hozzájuk kapcsolódó érdekelteknek anyagi előnyük is azok eredményeként.

Az MNB által feltárt jogszabálysértések ugyanakkor nem befolyásolják a pénztár hosszútávú megbízható, stabil működését.

Címkék:
ellenőrzés, mnb, jegybank, bírság, büntetés, nyugdíjpénztár, pannónia nyugdíjpénztár,