Mi a fizetési felszólítás, fizetési felszólítás mikor küldhető? Fizetési felszólítás minta 2021

Pénzcentrum2021. július 17. 15:04

A befizetetlen számlák, különféle tartozások mind az adós, mind a károsult számára kellemetlen tények. Magyarországon évente számtalan alkalommal fordul elő, hogy egy cég, vállalkozó vagy magánszemély tartozást halmoz föl, nem fizet egy bizonyos termékért vagy szolgáltatásért, vagy nem tudja tartani a számlák, törlesztő részletek ütemét – ekkor jön a képbe a fizetési felszólítás.

Milyen esetekben küldhető fizetési felszólítás egy adós részére, a fizetési felszólítás hány nap elteltével érkezik, milyen gyakran jöhet fizetési felszólítás? Mi a különbség a fizetési felszólítás és a fizetési meghagyás között? Fizetési felszólítás mikor küldhető cégek, magányszemélyek között? Hogy néz ki egy fizetési felszólítás minta 2021 ingyenes verzió (fizetési felszólítás minta doc)? Nehéz a fizetési felszólítás elkészítése?

Mi a fizetési felszólítás?

Ahogy a nevében is benne van, fizetési felszólítás egy olyan dokumentum, akkor érkezik, ha valamilyen termék, szolgáltatás, kölcsön, számla, stb. árát nem fizettük ki, vagyis tartozás keletkezett. A tartozás létrejöhet magánszemélyek, vállalkozások és cégek között, illetve a szolgáltatók, vagy a NAV irányában is, gyakorlatilag bármilyen tételben (kisebb összegű személyi kölcsöntől kezdve milliárdos beruházásokig). Olyan esetekben, amikor tartozás következik, még az adósságbehajtás előtt, az adós felet – általában több egymást követő alkalommal – a fizetési felszólítás kiküldésével értesítik.

A fizetési felszólítás mit tartalmaz?

A fizetési felszólítás egy egyszerű nyomtatvány, amelyet bármelyik cég, vállalkozó vagy magánszemély elkészíthet. A fizetési felszólítás célja, hogy emlékeztessük az adós felet a befizetési kötelezettségére, éppen ezért fontos, hogy megjelöljük a dokumentum tárgyát (fizetési felszólítás) és azt, hogy mire fizetjük ki az összeget (hivatkozás egy számlára, a számla számára) és a fizetési kötelezettség keletkezésének dátumára.

A fizetési felszólítás továbbá tartalmazza, hogy mikor járt le a fizetési határidő, és hogy mi az az utolsó dátum, amíg a kötelezettségnek eleget kell tennie, különben a tartozás fennállása jogi következményeket von maga után. A fizetési felszólítás tartalmazza a fennálló adósság összegét, az ÁFA összegét és a késedelmi kamatokat (amennyiben van). A dokumentumnak továbbá egyértelmű utasítást kell adnia, hogy az adósnak meddig és hogyan kell befizetnie a tartozást (például megadja a bankszámlaszámot, a címzettet és az átutalás közleményét).

Mi a különbség a fizetési felszólítás és a fizetési meghagyás között?

A fizetési meghagyás a fizetési felszólítás szigorúbb verziója, egy olyan polgári nemperes eljárás, amelyről a dokumentumot a közjegyző állítja ki. Ez már egy lépés az adósság behajtása irányában, így mindenképpen figyeljünk oda egy ilyen meghagyás érkezésére!

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Fizetési felszólítás mikor küldhető?

A fizetési felszólítás akkor kerül kiküldésre, ha egy fizetési határidőt átlépve nem tettünk eleget valamilyen fizetési kötelezettségünknek (például elfelejtettük befizetni a villanyszámlát stb.). A fizetési felszólítás a tartozás behajtásának a kezdete, egyelőre a „békésebb” útja, ezt követően, ha az adós továbbra sem fizet, egyre szigorúbb megkeresések következnek, míg végül a NAV-os vagy bírósági végrehajtás során akár még az ingatlanunkat is elárverezhetik.

A fizetési felszólítás hány nap?

Azt, hogy a fizetési felszólítás hány nap elteltével von következményeket maga után (következő fizetési felszólítás vagy fizetési meghagyás, végrehajtás) minden esetben változó időintervallum. A magánszemélyek, vállalkozók általában rugalmasabban kezelik az tartozások visszakérését (például egy kölcsönadási szerződés során átnyújtott pénzösszegnél), mint a nagyobb cégek, a bankok vagy az állami szervek. Fontos kiemelnünk, hogy a fizetési felszólítás már eleve járhat anyagi következményekkel, megállapíthat a késedelemre járó kamatot, de igazán csak a végrehajtás költségei magasak, amelyek minden esetben az adóst terhelik!

Fizetési felszólítás minta 2021

  1. A címzett(ek) megjelölése
  2. A tárgy megjelölése: fizetési felszólítás
  3. A felszólító fél azonosítását szolgáló adatok (pl. a cég neve, cégjegyzékszáma, székhelyének címe)
  4. Tájékoztatás a fizetési elmaradásról (kelt, számla száma, tartozás összege + ÁFA + késedelmi kamat)
  5. A fizetés határideje
  6. A felszólítás ténye és szövege (kit szólít fel, milyen összegek befizetésére és meddig, milyen számlaszámra, címzettnek utalja át az összeget)
  7. A nemfizetés következményei (fizetési meghagyás, végrehajtás, bírósági jogorvoslat stb.)
  8. Kelt
  9. A felszólító fél aláírása.

Mit tegyünk, ha fizetési felszólítás érkezik?

Lehetőség szerint már az első fizetési felszólítás megérkezésekor rendezzük a számlát és ne hagyjuk odáig fajulni a helyzetet, hogy a sértett fél jogorvoslati lehetőséget keressen, vagy végrehajtás alá kerüljön valamely értéktárgyunk, ingatlanunk. Tartsuk mindig észben a fizetési határidőket és próbáljuk távol tartani magunkat az olyan üzleti kapcsolatoktól – nagyobb cégként is -, amelyeknek kétséges a kimenetele, ne vállaljunk olyan kockázatot, ami nagyobb volumenű ki nem fizetett számlát eredményezhet.

Címkék:
NAV, számla, tartozás, adósság, szerződés, végrehajtás, adósságrendezés, felszólítás,