Így kereshetünk mi is a munkahelyünk sikerein: ezt kár lenne kihagyni

Pénzcentrum2021. július 2. 15:03

Két hét múlva megnyílik a lehetőség bizonyos vállalkozások, így többek között pénzügyi intézmények, biztosítók vagy befektetési vállalkozások számára, hogy a már eddig is létező Munkavállalói Résztulajdonosi Programok (MRP) mellett Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Programokat (KMRP) indítsanak. Az új jogszabály több ponton is eltér az érvényben lévő MRP szabályoktól: így például az új szabályozás alapján a munkavállalók, felügyelőbizottsági vagy igazgatósági tagok a részvény vagy üzletrész megszerzése helyett akár azok ellenértékét is kérhetik, feltéve, hogy a szervezet azokat értékesíteni tudja.

Július 13-án lép életbe a Munkavállalói Résztulajdonosi Programról (MRP) szóló törvény módosítása, amely bizonyos pénzügyi intézmények, biztosítók, befektetési vállalkozások, valamint más jogi személyek részére megteremti a lehetőséget az ún. Különleges Munkavállalói Résztulajdonosi Program (KMRP) alkalmazására. dr. Horváth Gábor, a Kapolyi Ügyvédi Iroda szenior ügyvédje ezzel kapcsolatban felhívja a figyelmet arra, hogy a vállalatok továbbra is jogosultak a jelenleg hatályban lévő szabályozás szerinti javadalmazási politika keretében megszerezhető pénzügyi eszközök kezelése érdekében MRP-t indítani.

A szakértő szerint érdekes lehetőség, hogy a munkavállalók a KMRP szervezet megalakítása mellett a KMRP kezelésére akár vagyonkezelő alapítványt is létrehozhatnak. Ebben az esetben az alapítvány javára bizalmi vagyonkezelés keretében legalább tízmillió forint KMRP vagyont kell rendelni és az alapítvány akár több KMRP-t is kezelhet, míg egy társaságnál egy időben akár több KMRP is működtethető. A program határozott, legalább tíz éves időtartamban működtethető, amelynek elteltét követően a végrehajtó szervezet által megszerzett vagyonrészeket vagy azok ellenértékét át kell adni a résztvevők számára, valamint a végrehajtó szervezetet meg kell szüntetni.

A hamarosan alkalmazható új szabályokkal kapcsolatban dr. Horváth Gábor arra hívja fel a figyelmet, hogy a KMRP több lényeges ponton is eltér a jelenleg már létező, javadalmazási politikán alapuló MRP-től. A legfontosabb különbségek többek között, hogy

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 
  • a program előre meghatározott ideig tart,
  • a résztvevők száma a szervezet megalakítását követően nem bővíthető,
  • a társaság támogatást nyújthat a szervezet működéséhez,
  • a KMRP szervezet megalakításához az érintett társaság engedélye nem szükséges,
  • a KMRP szervezet egyéb gazdasági tevékenységet csak szűk körben, kötvénykibocsátás és állampapír vásárlás keretében folytathat, és a megszerzett vagyonrészt a záró közgyűlést megelőzően (általában) nem idegenítheti el,
  • a vagyonrészek KMRP szervezet általi megszerzésének forrásai szabadon megválaszthatók,
  • a résztvevők csak a program határozott idejének lejártával szerezhetnek vagyonrészt,
  • és a résztvevők a vagyonrészek megszerzése helyett kérhetik azok ellenértékét is, feltéve, hogy a szervezet azokat értékesíteni tudja.

A munkavállalói résztulajdonosi programról szóló 1992. évi XLIV. törvény módosításával összefüggésben szükségessé válik az illetékekről szóló törvény, a személyi jövedelemadó törvény és a társasági adó törvény módosítása is, amelyekre az új jogszabály szintén kitér.

Címkék:
törvény, program, szervezet,