Ezek a legjobb befektetések kishalaknak: mutatjuk, hogyan válassz közülük

Pénzcentrum/Portfolio2020. július 6. 11:00

Van egy befektetési termékcsalád, mely Warren Buffett befektetési guru szerint a legjobb hosszú távra, kisbefektetőknek, ám Magyarországon, mégis csak kevesek ismerik. 10-15 év viszonylatában az egyszerű, indexkövető alapok jobb hozamokat érnek el, mint altívan kezelt társaik, miközben éves költségük töredéke azokénak. Mutatjuk, melyiket érdmes választani.

Warren Buffett szerint a legjobb hosszú távú befektetés kisbefektetőknekaz úgynevezett indexkövető, passzív befektetési alap, amely egyszerűen lemásol egy adott tőzsdeindexet, megveszi az abban lévő részvényeket, olyan arányban, ahogy azek a tőzsdeindexben szereplenek. Ezzel szemben a Magyarországon, a bankfióban elérhető befektetési alapok javarészt aktívan kezeltek, ahol az alapkezelő ad és vesz, megpróbálja a maximumot kihozni a hullámzó árfolyamokból.

A tapasztalat azonban azt mutatja, hogy hosszú távon, 10-15 év viszonylatában az egyszerű, indexkövető alapok jobb hozamokat érnek el, mint altívan kezelt társaik, miközben éves költségük töredéke azokénak. Az elmúlt 10 évben, június 30-ig az amerikai S&P500 tőzsdeindex éves átlagos hozama 13% volt. Ezen időszak alatt, ezt az eredményt überelni például egyetlen magyarországi részvényekbe fektető befektetési alap sem tudta.

Mi ez az Etf, és hogyan tudsz választani közülük? Részletek a videóban:


Címkék:
befektetés, videó, megtakarítás, warren buffett, tőzsdeindex, warren buffet,