Vérfürdő a tőzsdéken: menekülnek a befektetők, zuhan az arany ára

hvg.hu2020. március 3. 08:30

Öt százalékkal esett az aranyárfolyam a tőzsdéken pénteken, ilyen mértékű napoj belüli esés 2013 óta nem volt. Az esés különösen annak fényében vet fel sok kérdést, hogy elemzők szerint épp az ellenkezőjének kellene történnie az árfolyammal - írja a hvg.hu.

A szakértők úgy vélik, hogy a befektetők azért mondanak le a válságos helyzetekben általában biztos menedéknek tekintett aranyról, mert akkora veszteségeket szenvedtek el más területeken, hogy sürgősen pénzre volt szükségük. A nyersanyagpiacok pedig összeomlottak: nemcsak az arany ára csökkent, hanem az ezüsté, a platináé és a palládiumé is. "Ez vérfürdő" - nyilatkozta a Commerzbank elemzője a Los Angeles Timesnak.

A kérdés az, ez meddig maradhat így? A Goldman Sachs elemzői szerint nem sokáig: az amerikai jegybank szerepét betöltő Fed ugyanis kamatcsökkentésre készülhet, ami jellemzően emeli az arany árfolyamát. A GS elemzői szerint az aranyár egy éven belül minden rekordot megdönthet, és meghaladhatja az 1800 dollárt is az unciánkénti ár.

Címkék:
arany, megtakarítás, tőzsde, aranyár, palládium, commerzbank,