Kiderült: nagyot lehet kaszálni az inflációkövető állampapírral

Portfolio2019. május 30. 10:01

Megjelentek a hároméves és ötéves Prémium Magyar Állampapírok nyilvános ajánlattételi dokumentumai - írja a Portfolio. A termék június 4-től lesz vásárolható, és nem változik a termékek jelenlegi 1,4 és 1,7 százalékos kamatprémiuma. A papírok azonban kamatadó mentesek lesznek ezután.

A Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) az előző évi infláción felül fizetik ki a fent említett prémiumot, vagyis a kamatbázis mindkét esetben 2,8 százalék lesz (így a kamat pontos mértéke 4,2 és 4,5 százalék marad). Az első kamatperiódus az ötéves termék esetén szeptember 25-ig, a hároméves termék esetén szeptember 21-ig tart majd, a kamatfizetésre e dátumokkal kerül sor minden ezt követő évben lejáratig. A kamat megállapítására négy nappal kamatfizetés előtt kerül sor.

Sokan egyébként arra számítottak a korábbi kibocsátásokból kiindulva, hogy az inflációkövető állampapírok kamatprémiumát csökkenteni fogja az ÁKK, hiszen az infláció (és így ezek kamatbázisa) meglódult, így összességében magasabb nominális kamatot kell majd fizetnie az államnak a PMÁP-sorozatokra a következő években - írja a lap.

Ez azonban nem történt meg, így aztán egy esetleges elszaladó infláció mellett továbbra is ez lesz a kedvezőbb állampapír, nem pedig az új, fix kamatozású Állampapír Plusz.

Fontos újítás, hogy az állampapírok hozamára korábban 15 százalékosos kamatadót is kellett fizetnünk, a most kibocsátásra kerülő 2022/L és 2024/J állampapíroknál ilyen kötelességünk már nem lesz.

A Portfolio azt is megjegyzi, hogy június 3-ától lesz jegyezhető egy teljesen újfajta lakossági állampapírtípus is, az Állampapír Plusz (MÁP+, korábban Nemzeti Kötvény), amely lépcsős kamatozással kínál ceteris paribus a PMÁP-nál is magasabb nettó éves hozamot, ha lejáratig tartjuk. De mint azt fent említettük, egy esetleges magasabb infláció mellett már a régi papír a kedvezőbb. Erről itt írtunk bővebben.

Címkék:
befektetés, kamat, megtakarítás, állampapír, ákk, hozam, pmáp, papír, inflációkövető állampapír,