Nem csitul Bangó Margit játékszenvedélye? Újra a kaszinónál fotózták le

Pénzcentrum2019. január 19. 16:00

Hiába bukott több millió forintot a kaszinóban, Bangó Margit továbbra is rendszeres látogatója a játéktermeknek. A Kossuth-díjas énekesnőt most is egy fővárosi kaszinónál kapták lencsevégre. Korábban azt mondta, akkor ül le a nyerőgépek mellé, ha "tele a puttonya". Korábban a művésznőről kiderült, csupán 70 ezer forint a nyugdíja.

Úgy tűnik, nem csitul Bangó Margit játékszenvedélye. A Kossuth-díjas énekesnőt most a Hot magazin kapta lencsevégre, ahogy az egyik fővárosi játékterem előtt dohányzott, illetve egy másik fotón az látszott, hogy a bejárat elé parkolt le autójával. A lap szerint Bangó Margit jópár éve a nyerőautómatákkal kapcsolódik ki, és az sem tántorítja el, hogy korábban már milliókat bukott.

Gyakran látogatom ezt a kaszinót, és az énekesnővel egy héten többször is találkozom itt. Hosszú órákat szokott a gépek mellett tölteni. Néha kimegy cigizni, aztán folytatja tovább a játékot

- mondta a lapnak a szóban forgó játékterem egyik állandó vendége.

Maga Bangó Margit úgy gondolja, hogy a magány és az egyedüllét vezeti az embereket a kaszinókba, de neki például gyakran a szerető család mellett is szüksége van arra, hogy egy estét az automatáknál töltsön.

Vannak emberek, akik úgy kapcsolódnak ki, hogy isznak, cigarettáznak. Engem a kapcsol ki, ha pötyögök a gépen. (...) Alkalomadtán, ha mindenből elegem van, még ma is elmegyek. Előfordul, hogy teli lesz a puttyonyom, és olyankor játszom

- magyarázta korábban az énekesnő, aki filléres gépeknél kezdett, korábban öt-tízezerből órákig is eljátszott, de az óta emelte a tétet. Bangó Margit főképpen Budapesten játszik, de elmondása szerint külföldön semmiképp nem menne játékterembe.

Pedig nagyon kevés a nyugdíja

Meglepő, hogy az énekesnő ennyit tölt a kaszinókban, hiszen korábban bevallotta: muszáj dolgoznia, mert nem tudna megélni a nyugdíjából.

Muszáj dolgoznom, a nyugdíjamból csak egyetlen számlát tudnék befizetni a sok közül. (...) hetvenezer forintból nem élnék meg. Kell egy új kerítés, és a dédunokám taníttatását is fizetni kell

- mondta el a művésznő a lapnak, majd hozzátette, hogy szerencséje van, hisz az ő műfajából nem lehet kiöregedni, mivel magyar nótát és cigányzenét nyolcvan évesen is lehet énekelni. Bangó Margit egyébként nincs egyedül a nyugdíj melletti munkával, erre utal legalábbis, hogy a diákszövetkezetek mintájára július 1-től megalakulhatnak az idősek rugalmas foglalkoztatását lehetővé tevő közérdekű nyugdíjas szövetkezetek.

Sokan kitiltatják magukat

Pedig ha Bangó Margit akarná, könnyedén le tudna állni a nyerőgépről: 2016 óta ugyanis úgynevezett jelentős önkorlátozó nyilatkozatot tehetnek a Nemzeti Adó- és Vámhivatal formanyomtatványán mindazok, akik ugyan még nem tudnak uralkodni a játékszenvedélyükön, de legalább felismerték, hogy játékfüggők.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Ők egy nyilatkozattal korlátozhatják a belépésüket a játékkaszinókba és kártyatermekbe, illetve regisztrációjukat vagy a költési limitjüket az online kaszinójáték-oldalakon egy-, három- vagy ötéves időtartamra. 

Minderre azért van szükség, mert a Szerencsejáték Zrt. megbízásából végzett közvélemény-kutatás már 2010-ben mintegy százezerre becsülte a szerencsejáték-függők számát, egyúttal azt is kimutatva, hogy további mintegy félmillióan mérsékelt rizikófaktorú szerencsejátékosok.

Pedig voltak korlátozások

Családokat, karriereket és életeket tesznek tönkre betegségek, és ez alól a szerencsejáték-függőség sem kivétel. Csaknem nyolc éve indulak törvényi megszorítások a szerencsejáték-szektor ellen: ezeknek egyik célja a függőség visszaszorítása volt. 2011. november elsejétől 100 ezer forintról 500 ezer forintra emelték a játéktermekben elhelyezett nyerőgépek után fizetett adót. Emellett, ha a negyedéves forgalom elérte, vagy meghaladta a 900 ezer forintot, akkor annak 20 százaléka ment az államnak.

Kóros szerencsejátékos az, aki ideje nagy részében a játékkal és az ehhez szükséges pénz megszerzésével foglalkozik, tervezget, egyre nagyobb összegeket öl a játékba, mert egyre többre van szüksége ahhoz, hogy elérje ugyanazt az öröm szintet, mint kezdetben. Nem tudja korlátozni, vagy abbahagyni a szenvedélyét, ha mégis ezzel próbálkozik, akkor ingerlékeny, nyugtalan, rosszkedvű, sóvárog, folyamatosan a játékon gondolkodik, tehát elvonási tüneteket produkál - tudtuk meg a Nyírő kórház szakembereitől. A társadalom egészét tekintve 1 százalék alatt van a szerencsejáték-függők aránya. De még így is több tízezer magyar problémája, és akkor még a hozzátartozókat és a környezetükben élőket nem vettük számításba.

Ezt követően 2012. október 2-án az Országgyűlés a kaszinók kivételével mindenhonnan kitiltotta a játékgépeket. Az intézkedés létjogosultságát azzal indokolták, hogy országosan nagy problémát jelent a szerencsejáték-függőség, és rengeteg család életét keseríti meg, hogy bevételük jelentős része valamelyik pénznyerő automatában köt ki.

A szakemberek szerint a szerencsejáték-függőséget nem az anyagi lehetőségek döntik el, a megfigyelések alapján egyfajta játékhierarchia rajzolódik ki, miszerint a kaparós sorsjegyek állnak a piramis alján, a kaszinók kóros használata pedig a tetején. Egy korábbi kutatásban megkérdezték azokat a 18 és 64 év közötti magyarokat, akik heti rendszerességgel játszanak. A válaszadók 42 százaléka pénzben fogadott. Közülük 31,4 százalék probléma mentesen játszott, és csak 1,4 százalékuk kóros szerencsejátékos. Ez számottevően nem tér el az európai adatoktól.

Címlapkép forrása: MTI Fotószerkesztőség

Címkék:
szerencsejáték, kaszinó, megtakarítás, puttó, online kaszinó, szerencsejátékfüggő, szerencsejáték függőség,