A pénz játék? Egy rossz döntés akár évekig megkeserítheti az életünket

Pénzcentrum2018. december 12. 13:02

A gamifikáció élményszerűvé teszi a tanulást, azonnali visszacsatolást ad, és észrevétlenül fejleszti a készségeket, akár a "száraz" pénzügyek terén is. Jól használható a ’gamification’ a pénzügyi oktatásban. A játékban megszerzett tudás a valós életben szükséges készségekké alakulhat.

A pénzgazdálkodás komoly, felelősségteljes dolog, hiszen egy-egy pénzügyi döntés gyakran években mérhető kihatással lehet az életünkre. A pénz mégis lehet játék, állítják a K&H Vigyázz, kész, pénz! pénzügyi vetélkedő szervezői, akik közel egy évtizedes oktatási tapasztalatukra és a gamifikáció módszerére építve újították meg az idei tanévtől a versenyre való felkészülést segítő új ismeretanyagot.

A játék könnyedsége távolinak tűnhet, ha olyan témával hozzuk kapcsolatba, mint a pénzgazdálkodás. Azonban számos tanulmány és oktatási gyakorlat bizonyítja, hogy a száraznak tűnő tananyagokat - legyen az akár pénzügyi jellegű - is fel lehet dobni szórakoztató módszerekkel. Élvezhető játékká lehet alakítani a pénzügyi oktatást a gyerekek számára, miközben naprakész tudásra tehetnek szert

 - mondta Horváth Magyary Nóra, a vetélkedő zsűrijének elnöke. A játékos tanulás könnyed szórakozásnak tűnhet, ugyanakkor a helyes pénzügyi magatartás kialakítása felé vezeti a gyerekeket. A lexikális tudás mellett annak gyakorlati, készségszintű használatát is megtanítja.

"A pénzügyi vetélkedő ismeretanyagának megújításakor igyekeztünk a tanulást modern köntösbe foglalva, izgalmas digitális megoldásokkal színesíteni - így született a vigyázz#KáPé vlog és a hozzá kapcsolódó kvízeket és játékokat is tartalmazó mobilapplikáció. Az eddigi visszajelzések szerint ösztönzi a gyerekeket a pénzügyek tanulásában. Ez pedig a szülőket is meggyőzi arról, hogy a gyerekek is jól tudnak bánni a pénzzel" - tette hozzá Horváth Magyary Nóra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az offline oktatási eszközök önmagukban már korántsem elegek, az információ-átadás sebességében és módjában sem kellőképp hatékonyak, ha a generációs igényeket nézzük. Szél Dávid gyermekpszichológus szerint 

a virtuális játékban kialakult és gyakorolt viselkedés, például a tudatos pénzügyi döntések meghozatala, folyamatosan ültetődik át a valós szituációkban mutatott viselkedésbe.

"A virtuális pénz használata egyre elterjedtebbé vált - nemcsak az online játékokban találkozhatunk ezzel, hanem bankkártyák használata során is -, a kézzel fogható pénzmozgás lassan el is tűnik az életünkből. Fontos még felnőttként is megérteni a láthatatlan pénz mibenlétét, mit jelent az, ha a pénz elfogyott a bankszámlánkról, és hogy az mennyi munkával térül meg. A pénzügyi tudatosság kialakulásához nem kell feltétlen meg is fogni a pénzt. A mostani gyerekeknek ezt már talán nem is kell magyarázni. Figyeljünk, mit értenek meg a pénzkezelésből. Ennek a mindennapi kommunikáció részének kéne lennie."

Címkék:
megtakarítás, játék, pénzügyi nevelés, pénzügyi tudatosság,