Lakástakarék nélkül durván le fognak rongyolódni a társasházak

Pénzcentrum2018. október 18. 09:00

Még a CSOK-ra amúgy esélyes, 18-49 év közötti korosztály sem ért egyet a lakástakarékok állami támogatásának beszüntetésével, sőt a konstrukciót még jobb megoldásnak is tartják, mint az otthonteremtési kedvezményt - derült ki a Ténygyár felméréséből. Eközben a társasházak aggódhatnak: a lakástakarékok támogatásának megvonásával az egyetlen lehetőséget is elveszítették, amellyel finanszírozni tudnák a felújításokat.

A megkérdezettek közel fele válaszolta azt, hogy vagy neki, vagy a családtagjának van LTP-s megtakarítása. A teljes lakosságnak közel hatoda fizetett a lakáskasszák valamelyikébe, az elmúlt 22 évben nagyjából 4 millió szerződés született. A válaszolók java kijelentette: indokoltnak tartja az állami támogatst a lakástakarékokra.

"Ki fogják végezni" a közös képviselőt

Az LTP volt az egyetlen lehetősége a társasházaknak arra, hogy összespórolják az esedékes felújítási munkálatok költségeit, most pedig még ezt is elvették - mondta a 24.hu-nak Kaplonyi György. A Magyar Társasházkezelők Országos Szakmai Szövetségének elnöke emlékeztetett: a társasházak 80-90 százaléka élt is a lehetőséggel, amely szerinte azonban most teljesen megszűnt: ugyanis úgy értelmezi, a konstrukció az állami támogatás nélkül lényegében értelmét vesztette.

A házak az LTP-kből fizették a liftek felújítását, a festéseket, a vakolat javítását, szinte minden olyan munkát, amit a közös területeken kellett elvégezni. Ha nem lett volna ltp, akkor ezek a munkák eltolódtak volna 3-4-5 évvel későbbre, és mivel közben is romlott volna a felújítandó terület állapota, összességében többe kerültek volna a munkák is - jegyezte meg. Amint az élő szerződések kifutnak, jelentősen romlani fog az épületek állapota, ez 4-5 év múlva jelenthet majd gondot.

Gondoljon bele annak a közös képviselőnek a helyzetébe, akit friss közgyűlési határozat alapján megbízott a háza, hogy kössön ltp-t, és már nem tudta ezt meglépni. Azt az illetőt most "ki fogják végezni"

- példálózott az elnök.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Új támogatási rendszert javasolnak

A szakmai szövetség vezetője egy javaslatot dolgozott ki, hogyan kaphatnának mégis állami segítséget. Felkerült a honlapjukra a javaslat, amelyet nyílt levélben juttattak el a lakástakarékok támogatásának megvonását kezdeményező Bánki Erik fideszes képviselőnek.

A rendszer alapja lehetne a társasházi lakások négyzetméter utáni havi befizetése, és működtethetné állami bank, vagy akár jegybanki alapítvány is. Ehhez jönne valamilyen formájú állami támogatás is.

Címkék:
megtakarítás, felmérés, lakástakarékpénztár, állami támogatás,