Ezek a rezsimítoszok biztosan megdőltek: Te is elhitted, hogy spórolhatsz velük?

Pénzcentrum2018. február 12. 15:00

Hiszel abban, hogy a normálnál magasabb hőmérsékletre állított termosztát vagy a folyamatosan alacsonyan hagyott fűtés pénztárcabarát módon melegíti fel az otthonod? Van egy rossz hírünk: ha ezeket csinálod, bizony sokkal inkább csak pénzt veszíthetsz, mintsem, hogy praktikáiddal optimalizálnád a fűtésszámládat. Ráadásul ez még csak a kezdet.

Rengeteg legenda kering az otthoni energiafelhasználás optimalizálásáról. Ki ne halotta volna már, hogy megéri egész napra egy alacsonyabb hőmérsékleten tartani a termosztátot, vagy hogyha hazaérkezéskor jóval magasabb fokra állítjuk, mint a normális, akkor gyorsabban fűti majd fel a lakást? Akik eddig hittek ezekben, azoknak sajnos rossz hírünk van, ezek csupán szóbeszédek, ráadásul az optimalizálás helyett, még pénzt is veszíthetünk, ha ezek szerint járunk el.

1. Mítosz: Hazaérkezéskor a magasabb hőfokra állított termosztát hamarabb befűti a lakást

Ha nagyon kihűlt lakás fogad otthon megérkezéskor, bizony csábító megoldás lehet, hogy a termosztátot jó magas hőfokra állítsd bízva abban, hogy ekkor majd gyorsabban melegszik át a lakás. Ezzel a módszerrel azonban nem lehet sikert elérni, sőt még pénzvesztéssel is járhat a vállalkozás.

A termosztát felpörgetése nem fogja hamarabb felmelegíteni senki otthonát. Az ugyanis ugyanakkor arányban fogja hevíteni a levegőt, mintha normális hőmérsékletre állították volna. Ha viszont valaki megfeledkezik a túlzott értékre való beállításról, annak bizony a pénztárcája bánja majd a plusz hőt

- hívja fel a figyelmet Caitlin Bent, szakértő. Az otthon megfelelő és gyors felmelegítése "sajnos" a jó szigetelésen múlik, úgyhogy erről érdemes legelőször megbizonyosodni.

2. Mítosz: A fűtést egész nap alacsony hőmérsékleten kell hagyni

Sokan hiszik azt, hogy ha a számukra megfelelő hőmérséklettől csupán néhány fokkal alacsonyabb hőmérsékletre állítják be a termosztátot egész napra, akkor a kazán kevesebb energiát használ az alacsony hő miatt, sőt, hazaérkezéskor a megszokott hőmérsékletre való feltűtés is gyorsabban és takarékosobban lesz meg. Ez azonban nincs így, érdemes inkább kellően alacsony fokra állítani a mérőt, és hazaérkezésre, otthonlétre időzíteni a mérőt. Mindezt a takarékosság jegyében.

A legjobb megoldás az, ha valaki időzít, programozót használ annak érdekében, hogy lakása csak akkor melegedjen, amikor tényleg szükséges. Az üres ház melegítése energiapazarlás

- világosít fel a szakértő.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

3. Mítosz: Az ajtók nyitva tartása annak érdekében, hogy mindent körüljárjon a meleg

Az a helyzet, hogy  ha valaki központi fűtéssel rendelkezik, az jobban jár akkor, ha a belső ajtókat zárva tartja. Így ugyanis könnyebben melegszik fel a lakás. Ennek az az oka, hogy a forró levegő egy radiátorból felemelkedik, majd körbejárja a helyiséget miközben fokozatosan lehűl. Ez a folyamat játszódik le újra és újra. Ha azonban az ajtók nyitva vannak, akkor nem működik rendesen ez a rendszer, nagy a hőveszteség. Jobb tehát az ajtókat zárva tartani és mindig arra a helyiségre összpontosítani, ahol éppen tartózkodik az ember.

4. Mítosz: Olcsóbb benyomni az elektromos melegítőt pár óra, mint a központi fűtés

Sokan azt hiszik, a gyors, és látványos felmelegedés okán, hogy az elektromos árammal működő berendezések a legjobb megoldást jelentik a pénztárcánkra nézve. Hiszen ezek alig pár óra alatt képesek elvégezni azt, amit mást rendszerek úgymond folyamatosan biztosítanak.

Loading...

Nem szabad azonban elfejteni, hogy az elektromos árammal való fűtés - ahogy az a Pénzcentrum grafikonján is látszik - messze a legdrágábbnak számít az összes feltüntetett energiahordozó közül. Úgyhogy mindenképp érdemes előzetes kalkulációt végezni, hogy ténylegesen jobban megéri-e a az első blikkre jobbnak tűnő megoldás.

(DailyMail)

Címkék:
fűtés, pénzcentrum.hu, rezsi, megtakarítás, rezsimítosz, cirkó,