Így lehetsz te is harmincas nyugdíjas: a magyar srác elárulta a titkát

hvg.hu2017. augusztus 28. 09:33

Takács Szabolcs 34 éves volt, amikor úgy döntött, otthagyja biztos munkahelyét és "nyugdíjazza" magát. A Hvg.hu-nak mesélt arról, hogyan csinálta és hogyan alakul az élete.

Takács Szabolcs néhány hónappal ezelőtt már a Pénzcentrumnak is mesélt arról, hogyan valósította meg sokak álmát és "ment nyugdíjba" mindössze 34 évesen. "30as nyugdíjas" címen futó blogját is figyelemmel követtük az utóbbi hónapokban. Most a Hvg.hu-nak beszélt arról, hogy csinálta és hogyan alakul az élete.

"Külföldi kutatások szerint az éves megélhetési költségünk 25-szörösére rúgó megtakarítás kell ahhoz, hogy ennek hozamából nagy valószínűséggel életünk végéig megéljünk" - válaszolta májusban a Pénzcentrum azon kérdésére, mégis mennyi pénzre van szükség ahhoz, hogy az ember otthagyja a munkahelyét és "nyugdíjazza magát".

Azt is elárulta, hogy ő biztosra akart menni, és az éves minimális megélheti költségének a 30-szorosával indult. A portfóliómjának kb. 60 százaléka van részvényben, 20 százaléka ingatlanban és 20 százaléka készpénzben. Leginkább osztalékfizető részvényei vannak, olyan cégek részvényeiben tartja a pénzét, amelyek régóta óta emelik vagy legalább szinten tartják az osztalékaikat.

Szeptember 11-én este a Péncentrum korai nyugdíjjal kapcsolatos rendezvényén is elő fog adni Takács Szabolcs. A piaci aktualitások mellett a különböző befektetési stratégiákról, illetve a hozamképes befektetési portfólió összeállításáról is szó lesz a szeptemberi befektetői klubján. Gyere el Te is, és tanulj a profiktól. A részvétel támogatónknak köszönhetően ingyenes, de regisztrációhoz kötött! Az eseménnyel kapcsolatos részleteket itt találod.

Az elmúlt másfél évben, mióta nem bejelentett munkaviszonyban dolgozik, nőttek a bevételei. "Növeltem a befektetések értékét, de a fedezettség ettől független. Azt ugyanis a nyugdíjba vonulás időpontjában kell eldönteni, hogy mekkora a fedezet, a költségszintet utána már nem ahhoz kell igazítani, hanem "csak" az infláció mértékével kell megemelni" - mondta a Hvg.hu-nak.

Arról nekünk is beszélt, hogy véleménye szerint ahhoz, hogy a korai nyugdíj működjön, véleménye szerint a következőre van szükség:

  • 1. költsünk kevesebbet, éljünk egyszerűbb életet
  • 2. fektessünk be okosabban
  • 3. élvezzük ennek a gyümölcseit.

Mivel nőtt a vagyona, most úgy döntött, kicsit megemeli az életszínvonalát is. "Inkább az a jellemző, hogy ha több pénz áll a házhoz, akkor a befektetéseimet növelem, ami hosszabb távon majd természetesen a bevételeket fogja emelni" - mondta a Hvg-nek.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Azt ő is elismerte, hogy nem mindenkinek sikerülhet az, ami neki. Egy pénztáros havi nettó 160 ezer forintos fizetéssel biztos nem tud annyit félretenni, hogy 12 év munka után kiszálljon a mókuskerékből. "De ilyen érdeklődőknek azt szoktam mondani, hogy ettől még kezdjen el spórolni mihamarabb. Ha másért nem, azért, hogy a gyermekeinek már jobbak legyenek az esélyei" - jegyezte meg.

Az alapjövedelemmel kapcsolatban azt mondta,  jó ötletnek tűnik. "(...) amióta én csak azt a munkát végzem el, amihez kedvet érzek, a hatékonyságom a sokszorosára nőtt. Ma két óra alatt több produktumot állítok elő, mint 8 óra alatt akkor, amikor korábban utáltam egy munkámat. Gondoljon bele, hogy mekkora termelékenységnövekedést eredményezne, ha emberek tömegei így dolgoznának. Másrészt a robotika előretörésével rengeteg munkahely fog megszűnni, és az embereknek létbiztonság kell. Ennek a kérdésnek sok olyan eleme van, ami számokkal nem fejezhető ki" - jegyezte meg.

 

Címkék:
karrier, nyugdíjas, megtakarítás, korai nyugdíj, takács szabolcs,