Fontos változás jön a lakástakarékoknál: komoly pénzről van szó

Pénzcentrum2017. június 28. 17:00

Július 1-től jelentős változás elé néznek a lakástakarékok. Csökken a termék felmondási és kiutalási időszaka, ráadásul több hitelt is nyújthatnak mostantól a pénzintézetek.

Törvényi kötelezettségének eleget téve a Fundamenta-Lakáskassza 2017. július 1-től az újonnan kötött lakás-előtakarékossági termékének kiutalási és felmondási időszakát is 3 hónapról 2 hónapra csökkentette - írta mai közleményében a cég.

Ennek köszönhetően az ügyfelek innentől kezdve egy hónappal rövidebb várakozási idővel juthatnak hozzá az állami támogatással növelt megtakarításukhoz és - igény esetén - a kedvező kamatozású lakáskölcsönhöz. Ez egyébként nemcsak a Fundamentára, hanem a piac többi szereplőire is igaz lesz.

További jelentős változás, hogy a lakás-takarékpénztárak az eddigi 75 százalék helyett mostantól már szabad eszközeik 90 százalékát helyezhetik ki áthidaló kölcsönként.

A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy az eddiginél nagyobb összegből hitelezhetnek a lakástakarékok. A lakás takarékpénztári szerződéseknél nemcsak a 4-10 év megtakarítási időszak után lehet lakáscélú kölcsönt igényelni, hanem a megtakarítási időszak alatt is, ezt hívják áthidaló kölcsönnek, amelyekből a most megjelent módosítás eredményeként több kerülhet a lakástakarékkal rendelkező ügyfelekhez. 

A változtatások élénkíthetik a lakáshitel-piacot, ezen belül a lakás takarékpénztárak hitelezési tevékenységét pörgethetik fel. A lakás-takarékpénztári megtakarítás lényege, hogy havonta félretehetünk pénzt későbbi lakásvásárlási- vagy lakásfelújítási-céljaink megvalósítására. Az állam ehhez az összeghez hozzátesz 30 százalékot, évente legfeljebb 72 ezer forint erejéig. Megtakarításunk ráadásul a futamidő alatt kamatozik is.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A Pénzcentrum kalkulátorában lehetőségünk van összehasonlítani a különböző cégek lakástakarék-ajánlatait. 3 év 9 hónapra az OTP Lakástakarék Start 4 számlája nyújtja a legjobb hozamot (EBKM: 12,36 százalék), 5 év 7 hónapra viszont a Fundamenta Lakáskassza Hozamleső 623. számú módozata (10,2%). 8 éves futamidő esetén azErste Lakástakarék EgyOtthon 0149 számláját (5,7%) is érdemes megemlíteni, 10 éves futamidővel pedig az Aegon Kamat Fix Plusz 10 termékét, melynek EBKM-e 4,85 százalék.

Címkék:
hitel, otthon, aegon, lakás, lakáskassza, megtakarítás, otp, kölcsön, fundamenta, lakástakarék törvény,