Fotókon a legújabb ATM-es csalások: téged is könnyen kifosztatnak

Pénzcentrum2017. június 26. 11:09

Az ATM-es tolvajok napról napra egyre kreatívabbak. Elég egy kis figyelmetlenség és pillanatok alatt a szélhámosoknál landolhatnak a bankkártyaadataink. A nyári időszakban még könnyebben bedőlhetünk az átveréseknek, ezért most összegyűjtöttük, mire érdemes figyelni.


Nyáron jellemzően megugrik a bankkártyás visszaélések száma. A nyaralás és a kikapcsolódás során a legtöbben hátrahagyják a hétköznapi rutint és az értékeik biztonságára is kevesebb figyelmet szentelnek. Éppen ezért a pihenés alatt talán még nehezebben vesszük észre, ha egy megbuherált ATM-nél szeretnénk pénzt felvenni.

A figyelmetlenségünknek azonban súlyos ára lehet, hiszen könnyedén megszerezhetik a szélhámosok a kártyaadatainkat. A legújabb technológiáknak köszönhetően akár olyan kicsi kamerát is elhelyezhetnek a gépeken, amit szinte észre sem veszünk. De van még néhány más módszer is. Mutatjuk, melyek azok az ATM-ek, amelyeket messziről érdemes elkerülni.

1. Mindig ellenőrizzük a kártyaolvasót


Legutóbb Bécsben találtak olyan automatát, amelyen az automatáról levehető plusz alkatrészben volt egy mágnescsík olvasó, egy akkumulátor, egy kapcsoló és természetesen egy a PIN kódot ellenőrző egység is.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

2. Mi az a kis fekete pötty?

Nemrég pedig London egyik forgalmas központjában találtak egy trükkös ATM-et, melyen annyira pici kamerát helyeztek el, hogy szabad szemmel szinte alig lehet észrevenni. Ezzel a csalók könnyen felvehetik a beütött PIN - kódunkat. A rejtett kamerás megoldások skálája azonban rendkívül széles.

3. Biztos szükség van arra az extra kis szürke dobozra?

4. A környezetet is alaposan szemügyre kell venni

5. Miért nincs a helyén az a csatlakozó?

6. A számlapra is különösen érdemes odafigyelni

7. De persze az se lenne jó, ha beragadna a pénzünk

8. Ellenőrizzük azt is, hogy vannak-e rongálásra utaló nyomok

Hogyan védekezhetünk?

A pénzügyi csalások ellen kiváló védekezés lehet a napi limit beállítása, és az SMS-értesítés. A napi limit beállításánál javasolt egy alacsonyabb összeget megadni, és csak nagyobb vásárlások/készpénzfelvétel idején (akár mobilbankunk segítségével) ideiglenesen megemelni a limitet. Ha pedig olyan pénzmozgást tapasztalunk, amit nem mi kezdeményeztünk, ne habozzunk, azonnal hívjuk fel bankunk ügyfélszolgálatát, és érdeklődjünk arról is, szükséges-e rendőrségi feljelentést tennünk.

Loading...

Címkék:
pénz, csalás, bankkártya, ATM, átverés, megtakarítás, nyár,