Sosem találnád ki, hol van a legkevesebb bankfiók Magyarországon

Pénzcentrum2017. június 9. 05:33

Az elmúlt években fiókok százait zárták be a magyar bankok, és a digitzalizáció terjedésével a folyamat várhatóan a jövőben is folytatódik. Az online ügyintézés terjedése miatt egyre kevésbé lesznek fenntarthatóak a kisebb forgalmú fiókok, így a bankok ezek bezárása mellett teszik le a voksukat. Ezzel viszont sok kisebb településen az egyetlen bankfiók szűnhet meg, a helyi lakosok így akár több tíz kilométert kénytelenek utazni, ha a pénzügyeiket személyesen szeretnék intézni.

Az elmúlt időszakban több magyar bank is fiókok bezárásáról döntött, elsősorban a digitalizációnak és költségek csökkentésének köszönhető. Az okok között szerepel többek között a banki különadó bevezetése, amely jelentős megszorításokra sarkalta a pénzintézeteket. A 2008-ban kirobbant válság is sok kirendeltség megszűnését idézte elő, igaz, a devizahiteles ügyek intézése miatt először növekedésnek indult a fiókok száma, 2011 óta viszont a kirendeltségek több mint 20 százalékát, közel 400 fiókot szüntettek meg.

Hogy állunk most?

Jelenleg összesen 2696 bankfiók áll rendelkezésünkre, ha pénzügyeinket intéznénk, ezen belül

  • 1354 takarékszövetkezeti fiókot találunk és
  • 1342 bankfiókot.

Ez azt jelenti, hogy a kirendeltségek fele a takarékszövetkezeti integrációhoz tartozik. Persze nem egységes az eloszlás, vannak több fiókot fenntartó bankok. Hazánkban a legtöbb kirendeltséget az OTP tartja fenn, összesen 396 fiókot, így tízből három képviselet tartozik hozzájuk. Második helyen a K&H található 196 fiókkal (15 százalék), és a képzeletbeli dobogós Erste is 126 kirendeltséget tart fenn (9 százalék).

Megyénként is eltér a fiókszám

Megyénként sem egységes a fiókok száma, a legtöbb kirendeltséget Budapesten találjuk (360 darab), de Pest megye is magasan kiemelkedik a 288 darab képviselettel. A legkevesebb kirendeltség egyébként Nógrádban található, itt mindössze 68 helyen intézhetjük a pénzügyeinket személyesen.

Érdemes persze megnézni az egyes bankok és a takarékszövetkezetek fiókjainak arányát is. Míg az országosan a kirendeltségek fele tartozik az integrációhoz, addig vannak az országnak olyan részei, ahol kiemelkedően alacsonyak vagy magasak ezek az arányok.

Loading...

Az valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a fővárosban mindössze 18 takarék fiók található a 360 képviseletből (5 százalékos az arány), és ha Budapestet nem vesszük figyelembe a speciális helyzete miatt (jelentősen nagyobb ugyanis a népsűrűség), akkor azt láthatjuk, hogy Komárom-Esztergom megyében csupán 28 takarék van (igaz, a megye méretéből adódóan ez nem kirívó szám).

A legmagasabb arány egyébként Hevesben és Nógrádban tapasztalható, itt a fiókok 74 százaléka takarékszövetkezeti kirendeltség, és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében is 73 százalékos a takarékok aránya.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Na, de mekkora már Budapest!

Sokan gondolhatják, hogy szépek az adatok, de minden megye más méretű és a lakosság száma is jelentős eltéréseket mutat. Ők jól gondolják, hogy érdemes a népesség adatok tükrében megnézni a bankfiókok számát.

Ha a KSH megyénként becsült 2017-es népességi adataival osztjuk le a kirendeltségek számát, akkor azt láthatjuk, hogy a legjobban a Tolna megyeiek jártak, itt 2337 főre jut egy bankfiók. Az alábbi térképre tekintve láthatjuk, hogy Heves, Győr-Moson-Sopron és Zala megye is jól ellátott bankfiókokkal. Emellett a csupán 68 kirendeltséggel bíró Nógrád is jól áll, ha figyelembe vesszük a népességet, itt 2838 főre jut egy fiók.

Loading...

Érdekes, hogy a legtöbb képviselettel bíró Budapest a "legrosszabbul" ellátott, itt 4869 főre jut egy bankfiók, persze itt feltehetőleg a távolságok miatt sincs szükség sok kirendeltségre.

A második legrosszabb helyzetben egyébként a Hajdú-Bihar megyeiek vannak, itt 4471 lakos jut egy képviseletre, de ha ránézünk a térképre, akkor láthatjuk, hogy Fejér megye, Csongrád megye és Pest megye is a kevésbé ellátott területek közé tartozik.

Címlapkép: MTI/Vajda János

Loading...

Címkék:
pénzcentrum.hu, bank, megtakarítás, bankfiók, takarékszövetkezet, takarékbank, népsűrűség, otp bankfiókok száma, hajdu takarék,