Küszöbön a következő brókerbotrány? A jegybank a lakosság segítségére is számít

Forrás Dávid2017. február 9. 05:45

Az elmúlt három évtizedben rengeteg ember pénzét nyelték el csaló álbrókerek. Az egyetemi tanár szerint nem mindenkinek való a tőzsde, a befektetési szakember szerint fontos, hogy minden részletet megismerjünk a befektetésünkkel kapcsolatban. Az MNB kiadvánnyal és ügyfélszolgálattal is a lakosság rendelkezésére áll, hogy biztonságos helyre tegyék a pénzüket. Mutatunk azonban egy olyan jegybanki rendszert is, amin nem fog az idő vasfoga, náluk a Quaestorral még minden rendben van. A Pénzcentrumnál arra kerestük a választ, hogy mi alapján válasszunk magunknak brókert vagy alapkezelőt.

A rendszerváltás óta eltelt időszak gyakori brókerbotrányai kapcsán, a múlt héten foglalkoztunk azzal, hogy miért olyan könnyű átejteni a magyarokat, ha befektetésekről van szó. Cikkünkből kiderült, hogy

  • egy kutatás szerint a középiskolások pénzügyi tudásszintje nem nevezhető jónak,
  • az egyetemi tanár szerint sokan ugyanúgy bedőlnek egy irreális befektetési ajánlatnak, mint egy reklámnak, illetve
  • a közoktatásban történtek lépések a pénzügyi kultúra szintjének növelése érdekében, de a minisztérium szerint még nem telt el annyi idő, hogy eredményekről is beszámolhassanak. 

KATTINTS! Egy Quaestor-túlélő vallomásai: éreztem, hogy baj van

A pénzügyi kultúra szintjét nem lehet egyik napról a másikra társadalmi szinten növelni, az viszont fontos kérdés, hogy mi alapján válasszunk brókercéget vagy alapkezelőt, ha nem akarjuk, hogy megtakarításainkra csalók tegyék rá a kezüket.

Tuti te vagy Gordon Gekko a Tőzsdecápákból?

A Pénzcentrum megkeresésére Németh Erzsébet egyetemi tanár elmondta, hogy az első kérdés nem is az, hogy melyik szolgáltatónál és mibe fektesse valaki a megtakarításait, hanem, hogy való-e neki egyáltalán a tőzsde. Alapszabály szerinte, hogy azt a pénzt, amely a megélhetésünkhöz szükséges, soha ne kockáztassuk.

Csak olyan pénzügyi döntéseket hozzunk, melyeknek a kockázatait be tudjuk látni. Ha valaki szeretné magát kipróbálni a részvények világában vagy a tőzsdén, annak sokkal nagyobb tudásra van szüksége, mintha elvállalna egy kis plusz munkát azon a területen, amihez amúgy is ért

- mondta a kutató, felhívva a figyelmet arra, hogy nem kizárólag a megtakarításaink kockáztatásával lehet többlet pénzhez jutni.

Nemcsak a befektetéseinknél kell azonban észnél lennünk. Németh Erzsébet szerint kivédhetetlen, hogy egy-egy szektorban néha lufik fújódjanak. Ha például a lakásunkat nagyon nagy hitelből, egy ingatlanpiaci fellendülés tetején vesszük meg, akkor ha beesik a lakáspiac, az veszélyes lehet számunkra.

A szakértő azt is elmondta, hogy felnőttek számára jelenleg alig van hazánkban elérhető képzés arra, hogy fejlesszék pénzügyi kultúrájukat. Az elérhető tanfolyamok pedig általában költségtérítésesek, így pont a legrászorultabb réteg nem tud szert tenni új tudásra.

Ha adottságnak tekinthetjük, hogy a magyar társadalom pénzügyi kultúrája meglehetősen alacsony szinten van, akkor kiemelkedő szerep hárul a felügyeletre, hogy megvédje az embereket a csaló brókerektől.

Az engedély nélküli pénzügyi szolgáltatók esetében azon, például rokonoktól, ismerősöktől érkezett megnyugtató jelzések sem jelentenek biztonságot, mely szerint nekik magas hozamokat fizetett ki az adott szolgáltató: az ilyen típusú ügyleteknél gyakorta a később szerződők befizetéseiből teremtik elő a korábbi ügyfelek hozamait

- figyelmeztetett a Magyar Nemzeti Bank (MNB) felügyeleti szóvivője a Pénzcentrum azon kérdésére, hogy egy átlag magyar hogyan tudja kivédeni, hogy piramisjátékba fektesse a pénzét.

Az MNB-nél megállt az idő 2015-ben?

A jegybank felhívta a figyelmünket, hogy a honlapjukonlekérdezhető, hogy egy adott szolgáltató rendelkezik-e engedéllyel arra a tevékenységre, amit nekünk kínál.

Ezzel a funkcióval egyébként érdemes csínján bánni. Közel két évvel a Quaestor-ügy kirobbanása után, 2017. február 4-i lekérdezésünkkor több Quaestor-csoporthoz kapcsolódó cég még aktív piaci szereplőként szerepelt az adatbázisban.

A lekérdezésünk alapján 

  • a Quaestor Befektetési Alapkezelő Zrt. még jogosult befektetéseket kezelni
  • a Quaestor Bank státusza is aktív, ráadásul nincs felfüggesztve a betétgyűjtési tevékenysége sem, mindezek mellett pedig
  • a QuaestÉrt Értékesítési Kft. is felfüggesztés nélkül értékesíthet még pénzügyi termékeket.
Címkék:
befektetés, jegybank, megtakarítás, piramisjáték, pénzügyi kultúra, quaestor, brókerbotrány, concorde, magyar nemzeti vagyonkezelő zrt, magyar nemzeti vagyonkezelő zrt., concorde alapkezelő, országos betétbiztosítási alap, oba garancia,