Neked is lehet luxusnyugdíjad: 5 ezer forint kell az induláshoz

Pénzcentrum2016. december 1. 05:30

Friss felmérések szerint a magyarok közel háromnegyede pénzügyileg kiszámíthatatlannak tartja a jövőjét. Bár a legtöbben már sejtik, hogy nem lesz elég az állami nyugdíj, mégis sokan ebből szeretnének majd megélni. Mutatjuk a riasztó számokat, és azt is, hogyan készülhetünk fel a nyugdíjas évekre.


Szépen lassan talán kezd beleivódni a mindennapjainkba az öngondoskodás fontossága, ami az emberek körülbelül negyedének rendszeres beszédtémája - világít rá az OTP Öngondoskodási Indexe, amely 2012 óta folyamatosan nő. Bár már sokan tudják, mennyire fontos lenne gondoskodni a jövőről, más kutatások azt mutatják, hogy

a magyarok 36 százalékának még mindig nincsen semmilyen nyugdíjcélú megtakarítása.

Az emberek egyszerűen arra számítanak, majd az állam megoldja helyettük. A folyamatosan öregedő társadalmunkban pedig szinte törvényszerű az állami nyugdíjak csökkenése, hiszen a magyar nyugdíjrendszerben a gazdaságilag aktívak tartják el az idősebbeket. Az Eurostat számításai szerint pedig 2060-ban hazánkban a 65 éves kor feletti népesség aránya eléri a 29 százalékot, vagyis egyre kevesebb fitalanak kell majd eltartania a folyamatosan gyarapodó idősebb korosztályt. Arról nem is beszélve, hogy a fiatalok tömegesen vándorolnak külföldre, akik így nem fizetnek itthon nyugdíjjárulékot.

Hogyan készülhetünk fel?

Hazánkban három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam (NYESZ, ÖNYP, Nyugdíjbiztosítás). Természetesen mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, és az is eltérő, kinek melyik lehet a legjobb megoldás, ebben a cikkünkben azonban a nyugdíj-előtakarékossági számlát, vagyis a NYESZT-t vesszük górcső alá.

A nyugdíj-előtakarékossági számlának egyik nagy előnye, hogy - az adó- és EHO-mentességen felül -20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után.

A NYESZ nyitása jó megoldás lehet, ha a saját kezünkben szeretnénk tartani a pénzügyeinket, hiszen a befektetés kezelése teljes mértékben a mi dolgunk. A számlára szinte bármilyen forint alapú, Európában kibocsátott értékpapír közül vásárolhatunk. Kockázatvállalási hajlandóságunktól függően például az alábbiak közül választhatunk:

  • befektetési alapok,
  • állampapírok és
  • részvények.

Alapvető szabályként elmondható, hogy magasabb hozamot, csak magasabb kockázat vállalása mellett tudunk elérni, ezért a bátrabbak nyugodtan kipróbálhatnak akár részvénybefektetéseket is. Ha valaki azonban nem biztos magában, akkor nyugodtan kérheti a bankfiókokban a szakértők segítségét, és összeállíthat egy portfóliót különböző befektetési alapokból vagy vásárolhat akár állampapírokat is.

A NYESZ esetében az évente igénybe vehető adókedvezmény mértéke 100 ezer forintig terjedhet (a 2020-ig nyugdíjkorhatárt elérők esetében 130 ezerig). Az adójóváírás teljes összegét úgy kaphatjuk meg, ha minden évben 500 ezer forintot helyezünk el a számlánkon.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Hogyan vágjunk bele?

Jelenleg több banknál és brókercégnél is lehetőségünk van NYESZ-t nyitni. A számlanyitás szempontjából egy egyszerű termékkel van dolgunk, ez ugyanis körülbelül annyi időnket emészti fel, mintha nyitnánk egy bankszámlát. A számlát személyesen nyithatjuk meg és 5000 ezer forintos kezdőbefizetéstől már él a szerződésünk.

Miért éppen a NYESZ?

A NYESZ számlának az egyik nagy előnye, hogy az adójóváírás akkor is jár, ha a NYESZ számlánkon található pénzt átvezetjük Tartós Befektetési Számlára (TBSZ), azonban, ha ezzel a lehetőséggel élünk, akkor az utolsó két év adójóváírását vissza kell fizetnünk, ráadásul 20 százalékkal növelten kell visszafizetnünk.

Mi az a TBSZ?

A TBSZ egy szabadon felhasználható középtávú megtakarítási forma. Célja, hogy a tartós megtakarításért cserébe kamatadó és egészségügyi hozzájárulási kedvezményt, illetve mentességet biztosítson.

Akkor is érdemes a NYESZ-t választatnunk, ha egy nagyobb összeghez jutottunk, amit kifejezetten a nyugdíjas éveinkre szeretnék félretenni. A NYESZ számlán (szemben a TBSZ-szel) rugalmasan bármikor növelhetjük a megtakarításainkat, akkor fizethetünk be pénzt, amikor épp alkalmunk van rá és a kezdeti 5000 forinton kívül mennyiségi megkötés sincsen.

Nem szabad elfejtenünk, hogy ha ezt a nyugdíj megtakarítási formát választjuk, akkor hosszú távra kötelezzük el magunkat. A pénzhez jutás legkézenfekvőbb módja a nyugdíjba vonulás időpontja, hiszen ilyenkor a számlán lévő megtakarítást kamatadó és egészségügyi hozzájárulás (EHO) mentesen kaphatjuk meg, ha letelt legalább tíz év a számla nyitása óta (2013 előtt nyitott számlák esetén 3 év).

Azt azonban mindenképpen érdemes szem előtt tartanunk, hogy ha korábban vennénk fel a pénzünket (vagy ha letelt a 10 év, de még nem vagyunk nyugdíjasok), akkor rosszul járunk, mert az adójóváírás (előtakarékossági támogatás) 20 százalékosan megemelt visszafizetésén és az SZJA-n (egyéb jövedelemként adózik 15%-kal) felül még az EHO-t (27%!) is meg kell fizetnünk.

Loading...

Címkék:
nyugdij, spórolás, nyesz, tbsz, megtakarítás, jövő, tartós befektetési számla, otp nyugdíj előtakarékosság,