Lebuktak a magyar családok: mutatjuk, hol rejtegetik a pénzüket

Pénzcentrum2016. november 10. 10:42

2013 óta közel 10 százalékkal többet tesznek félre a magyarok, ami jelentős előrelépés, ennek ellenére még mindig elégedetlenek vagyunk a megtakarítási képességeinkkel. Nem meglepő módon a bankbetét a legnépszerűbb termék, de a legnagyobb mértékben az ingatlanbefektetések növekedtek. A Corvinus egyetem tanára elmondta, hogy miért nem teszünk félre elég pénzt havonta.

Ötből négy magyar fontosnak tartja a megtakarítást, azonban a magyarok fele szerint nem tud annyit félre tenni, mint amennyit kellene. A legnépszerűbb cél a váratlan helyzetekre takarékoskodás és a nyugdíjra való felkészülés.

A családról való gondoskodás nagyon fontos motiváció

- mondta Harmati László, az Erste lakossági vezérigazgató helyettese. Ötből négyen emiatt takarékoskodnak. A legtöbben a nagy kiadásokra tesznek félre, ami érthető, viszont a magyarok több mint harmada nem gondol arra, hogy az alapvető termékek vásárlásakor nem kell gondolnia a pénzre. Ezzel egyébként a régióban a legalacsonyabb az arány, a környező országokban szinte kivétel nélkül 50 százalék felett ez az arány.

Az átlagos havi megtakarítás összege a 2013-as 14 769 forintról 16 148 forintra nőtt,

 ez 9,3 százalékos növekedést jelent, lényeges, hogy ez idő alatt az pénzromlás nulla közeli volt, így ennek többsége reálnövekedés. A havonta félretett pénz szempontjából egyébként a régióban aránylag hátul helyezkedünk el.

Az Erste felmérése kitért arra is, hogyan faragják le a magyarok a havi kiadásaikat, 82 százalék kétszer meggondolja, mire költ és 61 százalék inkább diszkont boltokban vásárol, ezzel spórol.

Mibe tesszük a pénzünket?

Érdekes, hogy míg Csehországban a hosszútávú megtakarítási formákat részesítik előnybe, addig hazánkban inkább a rövidtávú, könnyen hozzáférhető megtakarítások a népszerűek:

  • Bankbetétbe a magyarok negyede,
  • Életbiztosításba 24 százaléka,
  • Lakástakarék pénztárba pedig 12 százalék tesz pénzt.

Emellett az ingatlan befektetés is két és félszeresére nőtt, így jelenleg 5 százalékon áll. Érdekes egyébként, hogy a készpénzbe már kevésbé tesznek pénzt, de még így is az egyik legnépszerűbb így takarékoskodni. A magyarok még mindig a biztonságra törekszenek, 82 százalék nem akar kockázatot vállalni. Ez egyébként összefügg a pénzügyi ismeretek mértékével is.

Az alacsony hozamkörnyezet is hatással volt a megtakarításokra, a biztosításokba keveset tettünk, viszont sokan az értékpapírokat, elsősorban az állampapírokat és a befektetési alapokat választották a korábbi takarékossági termékük helyett.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Miért nem tudunk eleget félretenni?

Ahogy arra korábban kitértünk, a magyarok fele nem elégedett azzal, hogy mennyit tud félretenni havonta. Ennek oka elsősorban a tanult tehetetlenség, aminek lényege, hogy az öngondoskodás, illetve annak hiánya a neveltetésünktől függ.

Kockázatkerülő helyett veszteségkerülés jellemző az emberekre, a megtakarítás kiválasztásánál nem a racionális érvek hatnak ránk elsősorban, hanem az érzelmi döntések - mondta Varga Zalán, az Erste értékesítési igazgatója. Ebben (többek között) a korábbi hozamok jelentősen befolyásolnak minket.

Ez jól látható a befektetési alapok népszerűségében is:

  • 2013 végén a kötvény alapok,
  • 2014 elején az abszolút hozamú alapok,
  • 2014 végén a vegyes alapok,
  • 2015-ben pedig az ingatlanalapok voltak a legnépszerűbbek.

A magánnyugdíjpénztárak államosítása megrendítette a bizalmat, így sokan emiatt nem tesznek félre.

A bankokban viszont nagy a bizalma a magyaroknak, így az ő felelősségük a megtakarítás fontosságának terjesztése

- mondta Síklaki István, a Budapesti Corvinus Egyetem tanára. Persze ehhez saját elhatározás is kell, amit az agyban található

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, megtakarítás, erste magánnyugdíjpénztár, magánnyugdíjpénztárak,