Sorra nyitják a számlákat a magyarok: tudnak valamit?

Pénzcentrum2016. szeptember 20. 11:31

Egyre több bank kínál valódi nullás, vagy legalábbis igen olcsó számlacsomagot, amely első látásra igen kedvezőnek tűnhet. A számla megszüntetésekor azonban a régi bankunk számlazárási díjat számíthat fel, ráadásul az is előfordulhat, hogy jelentős kedvezményektől esünk el, ha bankot váltunk. A folyószámla kiválasztásakor nem árt előre gondolni arra is, ha hamarosan kölcsönt szeretnénk felvenni.

Ma már szinte kötelező, hogy mindenkinek legyen bankszámlája, a legtöbb munkáltató elvárja, hogy legyen hova utalni a fizetést, de a felsőoktatásba beiratkozáskor is elkérik a számlaszámunkat. A költségek viszont sokat változtak az elmúlt években, így könnyen lehet, hogy nem éri meg a jelenlegi bankunknál maradni, viszont ezért akár plusz díjakat is felszámolhat a bankunk.

Mennyi a lelépési pénz?

Bankonként, sőt, számlacsomagonként eltérő, hogy mennyit kell ilyenkor kifizetnünk, sőt, egyes esetekben még visszatérítési is kaphatunk a bankunktól. Mutatjuk, hogyan érdemes otthagyni a régi bankunkat:

  • A felmerült díjak a számla megszűntetésekor érvényesítésre kerülnek, az nyilvánvalóan nem elvárható, hogy egy átutalás díját vagy a havi számlavezetést ne számolják fel nekünk.
  • Alapszabály továbbá, hogy az előre kifizetett bankkártya díjának arányos részét visszakapjuk. Ha tehát az éves kártyadíj 3000 forint volt és fél év telt el a felszámítása óta, akkor ennek a felét, 1500 forintot kapunk vissza a banktól ezen a jogcímen.

A bankok azonban a számlanyitás utáni egy évben felszámolhatnak számlazárási költséget is, ez azonban nem minden bankra igaz.
A számlazárási költséget ugyan minden bank felszámolhatná (ha egy éven belül szüntetjük meg a számlánkat), azonban ezzel a lehetőséggel két banknál élnek: a K&H 6092 forintot számol fel, a CIB pedig az Eco számlacsomagnál kér 3500 forintot. Itt tehát érdemes lehet megvárni, hogy a szerződéskötés után elteljes egy év és ezután lehet ingyen megszüntetni a számlánkat.

Körkérdésünkben megkérdeztük a bankokat arról is, hogy mennyi számlát nyitottak meg és szüntettek meg az elmúlt időszakban, azonban erre a kérdésünkre nem kaptunk pontos választ. Persze volt olyan bank, amely elárulta a tendenciákat,

ez alapján azt mondhatjuk, hogy több számlát nyitnak a magyarok, mint amennyit megszüntetnek.

A Magyar Nemzeti Bank adatai egyébként ezt alátámasztják, 2016 első fél évében 163 ezerrel nőtt a bankszámlák száma, így összesen 9,43 millió számlát tartottak számon június végén.

Mikor váltsunk bankot?

Korábban már írtunk arról, hogy a bankok nulla költség közeli számlákkal kezdenek megjelenni, sőt valódi nullás ajánlatot is találhatunk. Valószínűleg ez is áll a számlanyitási kedv mögött, ráadásul ennek köszönhetően szinte mindenkinek érdemes egy pillantást vetnie a banki ajánlatokra, hiszen könnyen lehet, hogy a jelenleginél találunk olcsóbb megoldást (kivéve persze, ha már váltottunk ilyen számlacsomagra).

  • Nem érdemes rögtön a bankfiókba rohanni számla felmondásáért, ha
  • Olyan pénzintézetnél vezetjük a számlánkat, ahol van számlazárási díj és
  • Kevesebb, mint egy éve nyitottuk ott a számlánkat.

Akinek nemcsak a folyószámláját vezeti a bankjánál, hanem egyéb szolgáltatásokat is igénybe vesz, azoknak a jellemzően a többi szolgáltatás árával is érdemes kalkulálni.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A legjobban azoknak érdemes átgondolnia a bankváltást, aki a közeljövőben lakáshitelt szabad felhasználású jelzáloghitelt, vagy egyéb, hosszabb futamidejű kölcsönt szeretne felvenni. A bankok többsége ugyanis akkor ad nekünk jelentős kamatkedvezményt a kölcsönre, ha nála vezetjük a folyószámlánkat, amelyre rendszeresen érkezik pénz (jövedelem).

Ha tudjuk, hogy hamarosan hitelt veszünk fel, akkor az új bankunkat akár az alapján is kiválaszthatjuk, hogy a többi pénzintézeti ajánlathoz képest alacsony a hitelkamat.

Ha megtakarításunk is van a jelenlegi banknál, akkor érdemes átböngészni ennek a feltételeit, ha ugyanis a folyószámla-vezetéshez kötődő kedvezményt ad a termék, akkor nem biztos, hogy jól járunk a váltással.

Kifejezetten előnyös lehet a váltás szempontjából a bankbetét. Ugyan ilyenkor érdemes a betét lejáratához igazítani a bankváltást, azonban a friss pénz beérkezése miatt az első lekötött betét miatt akár nagyobb kedvezményt is kaphatunk. A magasabb betéti kamat miatt nem feltétlenül érdemes váltani, azonban ha nagyobb összeget tartunk lekötve, akkor ezzel sem árt számolni a jövőben.

A hitelkártyáknál jellemzően nem kapunk kedvezményt, ha a folyószámla-vezető bankunknál váltjuk ki, viszont a visszafizetés lehet kényelmesebb, van olyan bank, ahol ezt pár gombnyomással megtehetjük és ilyenkor az átutalás díja is lehet alacsonyabb (vagy ingyenes), mivel saját számlák közötti átvezetésről van szó.

Loading...

Címkék:
hitel, bankszámla, bank, megtakarítás, számlacsomag,