Elképesztő, mennyi pénze van a magyaroknak: meddig mehet ez tovább?

Portfolio2016. szeptember 18. 12:04

A magyar gazdaságban még mindig túl sok a készpénz, sőt, az elmúlt két negyedévben valamivel tovább nőtt a GDP-arányos készpénzállomány. Igaz, ez inkább a GDP-növekedés lassulása, és nem a forgalomban lévő készpénz dinamikus emelkedése miatt alakult így. A kormány bankkártyás tervei biztatóak, és a friss kártyahasználati statisztikák is a javulás irányába mutatnak. Igaz, a bankkártyás pénzforgalom növekedése valamivel visszaesett, a kártyás készpénzfelvételek pedig csak picivel emelkedtek.

A készpénz nominális állománya tulajdonképpen nem sokat mond el arról, hogy egy gazdaságban mennyire sokan használják a készpénzt, mivel egy gazdaság növekedése természetes módon növeli a készpénz iránti keresletet. Ugyanakkor az elmúlt pár évben a GDP-növekedés ellenére is gyorsan nőtt a GDP-arányos készpénzállomány.

A legutóbbi elemzésünk óta eltelt fél év alatt 0,3 százalékponttal, 12,9 százalékra nőtt a forgalomban lévő készpénz arány a GDP-hez képest.

Szerencsére Varga Mihály épp a napokban jelentette be, hogy terminéltelepítési programot indítanak és a bankok által beszedett kereskedői jutalékot is korlátozzák.

Azért nem jó nekünk a sok készpénz, mert
  • a készpénzes tranzakciók szinte láthatatlanok a hatóságok számára, készpénzzel lehet a legkönnyebben adót eltitkolni vagy illegális bevételekre szert tenni, ezért a fekete- és szürkegazdaság melegágya,
  • a készpénz szállítása, előállítása, kezelése, számolása stb. éves szinten 100 milliárd forint körüli költséget jelent a magyar társadalomnak az MNB egy becslése szerint.
  • a világ egyszerűen arrafelé halad, hogy a készpénz jelentősége marginális lesz, a transzparens, kényelmes, biztonságos elektronikus fizetési formák váltják fel idővel.

Az MNB számításai szerint a fizetési tranzakciók akkor lennének olcsóbbak elektronikusan, ha legalább 40 százalékuk így zajlana. Most olyan 20-25 százalék körülire becsülik az arányukat, tehát még van hova fejlődni. Összehasonlításképpen az ebből a szempontból mintaállamoknak tekinthető skandináv országokban 70-80, a briteknél kicsivel 50 százalék felett jár az elektronikus fizetések aránya a készpénzzel szemben.

Mit mutatnak a friss statisztikák?

A készpénz leginkább elterjedt elektronikus alternatívája a bankkártyás fizetés. A legutóbbi elemzésünkben is rámutattunk, hogy talán még soha nem volt ennyire dinamikus a fejlődés, mivel egyrészt a bankkártyás fizetések 25-30 százalékkal bővülnek, a plasztikus készpénzfelvétel pedig már egyenesen csökkent. A legfrissebb, második negyedéves statisztika ugyanakkor eggyel visszafogottabb lett, de még mindig jó az irány:

a kártyás fizetések éves alapon 25 százalékkal nőttek, a plasztikos készpénzfelvételek pedig csak minimálisan (0,2 százalékkal) emelkedtek. Tehát a szépen kinyíló olló egy kicsit összezárt, de azért ez még elég jónak mondható.

A második negyedéves adatok stagnált a kártyás készpénzfelvételek és a kártyás vásárlások aránya, vagyis kb. 1,8-szor több készpénzt vettünk fel plasztikkal, mint amennyit költöttünk vele.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A fióki készpénzfelvétel eközben éves alapon 2,5 százalékkal csökkent. Jól látszik, hogy az ügyfelek a nagyobb készpénzszükséglet idején veszik fel fiókban a készpénzt, mivel az átlagos felvett összeg a negyedévben 662 ezer forint volt. A fizikai elfogadóhelyek száma ismét dinamikusan, egy év alatt mintegy 7 százalékkal bővült. Ez azt jelenti, hogy közel 5500 új helyen fogadnak el már kártyát, és ezzel közel 85 ezerre tehető a fizikai kártyaelfogadó kereskedők száma.

A statisztikából az is kiolvasható, hogy az érintéses fizetés már tényleg teljesen main streem lett. Most először az érintéses fizetések darabszáma a hazai POS-terminálokon meghaladta a hagyományos tranzakciókét a negyedévben 57,78 millió érintéses tranzakció volt az 54,1 millió hagyományossal szemben. Ez nem is csoda, hiszen már a kártyák 64, a POS-terminálok 70 százaléka érintéses.

Címkék:
készpénz, forint, megtakarítás,