Vigyázz, milyen pénzt veszel ki az ATM-ből! Akár le is csukhatnak

Pénzcentrum2016. június 22. 16:31

Érdekes felhívás jelent meg a mai napon a rendőrség hivatalos honlapján. Egy férfit azért keresnek a kecskeméti rendőrök, mert pénzt talált egy ATM bankjegykiadó nyílásában.

A mai napon jelent meg egy felhívás a police.hu-n, hogy a Bács-Kiskun Megyei Rendőr-főkapitányság lopás gyanúja miatt folytat eljárást ismeretlen tettes ellen.

Az eddigi információk szerint az alábbi képen látható 65 év körüli, vékony fémkeretes szemüveget viselő férfi március 22-én egy kecskeméti áruház bejáratánál lévő bankjegykiadó automatában talált 100 000 forint készpénzt, amit jogtalanul elvett.

Ez tényleg lopás?

Képzeljünk el egy első hallásra talán ártatlannak, vagy szerencsésnek tűnő szituációt. Pénzt veszünk fel egy ATM-ből, ám - még mielőtt betennénk a kártyánkat a bankjegykiadó automatába - észrevesszük, hogy annak pénzkiadó nyílásában már van pár bankjegy.

Valószínűleg a legtöbben nem sokat gondolkoznának, eltennék a "talált" pénzt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Pedig ez lopásnak számít.

Az esetet a Büntető Törvénykönyv (Btk.) 370. §-a szabályozza. Eszerint "aki idegen dolgot mástól azért vesz el, hogy azt jogtalanul eltulajdonítsa, lopást követ el". Az ATM által kiadott pénz a kártyabirtokos tulajdona, a megtaláló köteles az esetet a bankban jelezni és a pénzt leadni.

A Btk. hivatkozott paragrafusa szerint egyébként a lopást (ha kisebb értékre történik) két évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetik. Ha 500 ezer forintnál nagyobb összeget találunk az ATM-ben, az viszont már nagyobb értékű lopásnak minősül, így három évig terjedő szabadságvesztéssel is járhat.

Mit tegyünk ilyen helyzetben?

  • Ha pénzt találtunk az ATM bankjegykiadó nyílásánál, hívjuk az automatán szereplő telefonszámot - a bank munkatársa elmondja majd, mi a teendő. Ha bankfióknál levő ATM-nél történt az eset, érdeklődhetünk a fiókban is.
  • Ha bármi szokatlant tapasztalunk, inkább ne használjuk az automatát.
  • Fontos tudni, hogy a bankjegykiadó automatáknál fénykép készülhet (és általában készül is).

Címkék:
pénz, ATM, megtakarítás,