Hivatalos: marad a nyakunkon a tranzakciós illeték

Pénzcentrum2016. május 4. 14:01

Hiába van a lakosságnál kétszer annyi készpénz, mint 5 évvel ezelőtt, az NGM elzárkózik a tranzakciós illeték kivezetésétől. Az ingyenes készpénzfelvétel eltörlésével kapcsolatos kérdésünkre viszont nem kívánt reagálni a minisztérium.

Hiába hívták fel szakértők a kormány figyelmét arra, hogy a készpénzforgalom drasztikus emelkedése - az elmúlt 5 évben a forgalomban lévő készpénzállomány mennyisége megduplázódott Magyarországon - miatt meg kellene fontolni a pénzügyi tranzakciós illetékről szóló törvény módosítását (többek között), a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) egyenesen elhatárolódik ennek lehetőségétől.

"A pénzügyi tranzakciós illeték egy jól tervezhető bevétele az államkasszának, erre a közösségi kiadásokhoz szükség van, így nem tervezünk változtatni az illeték szabályain"

- reagálta a Pénzcentrum megkeresésére az NGM.

A tárca szerint egyébként nem is a tranzakciós illeték felel elsődlegesen az aggasztó statisztikákért; a magas készpénzállományt ők egyrészt az alacsony hozamkörnyezettel és a rejtett gazdasággal magyarázzák. Varga Mihály szerint azonban annak kiderítéséhez, hogy miért alacsonyabb Magyarországon az elektronikus készpénzhasználat, bővebb elemzésre lesz majd szükség.

A Portfolio ugyanakkor egy korábbi elemzésében már rávilágított, hogy a kormányzati intézkedések, köztük főként a tranzakciós illeték és az ingyenes készpénzfelvétel egyértelműen hozzájárult ahhoz, hogy nemzetközi viszonyaltban is kiugróan magas szintre emelkedjen a nemzetgazdaság készpénzállománya. Az alábbi grafikon tökéletesen szemlélteti, mennyire felgyorsult a készpénz mennyiségének növekedése a pénzforgalmi intézkedések 2012-es bevezetése után.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Kérdeztük egyébként a minisztériumot a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény, havi két - összesen legfeljebb százötvenezer forintig - díjmentes készpénzfelvételre vonatkozó passzusának esetleges módosításáról is, erre azonban - lehet, hogy tudatosan - nem kívántak reagálni. Annyit azért elmondtak:

A feketegazdaság aránya a korábbi 24 százalékról csökkent ugyan 21 százalékra a bruttó hazai termékhez képest Magyarországon, de nagyobb arányban csökkent volna, ha a készpénzmennyiség nem emelkedik. A jövőben sem büntetni akarjuk a készpénzes fizetéseket, hanem ösztönözni az elektronikus lehetőségek terjedését.

Összhangban a korábbi nyilatkozatokkal tehát ez annyiban merül majd ki, hogy a 2016-2020-as konvergenciaprogram keretében elindítanak egy, az elektronikus fizetéseket, ezen belül is a POS-terminálok telepítését ösztönző programot. Ennek kidolgozása elvileg már folyamatban van, részlteket egyelőre azonban nem tudni az intézkedéscsomagról. Az persze tehát továbbra is nagy kérdés, hogy ez elég lesz-e ahhoz, hogy megoldja a készpénzállományt érintő gondokat.

Címkék:
készpénz, NGM, tranzakciós illeték, megtakarítás, ingyenes készpénzfelvét, készpénz felvétel, készpénzmentes, varga mihály,