Íme az idei év slágere: ide rakja a legtöbb háziasszony a pénzét

Pénzcentrum2016. április 26. 11:15

Idén akár háromszor annyi új ingatlant adhatnak át, mint egy évvel ezelőtt, azonban a fejlődést akadályozza, hogy nincs elég beépíthető üres telek. Az otthonteremtési program kedvező hatással lehet az új lakások építésére, azonban egyelőre nem ez hajtja a lakásvásárlásokat, nem emiatt vesznek fel hitelt a magyar családok. A Takarékbank sajtótájékoztatóján azt is elárulta, melyik lehet az idei év slágere a megtakarítások terén.

A Családi Otthonteremtési Kedvezmény (CSOK) a kedvező hatással van a lakásépítésekre, tavaly sosem látott alacsony szinten voltak a lakásépítések kevesebb új lakást adtak át, mint a második világháború idején. A problémát csak tetézte, hogy ezeknek a jelentős része nem társasház, hanem különálló családi házként épült fel.

Ez a trend megfordulhat, idén már 7 ezer újlakás projekt indult a Takarékbanknál, és akár 15 ezer új ingatlant is átadhatnak idén összesen.

Ezt az is mutatja, hogy a takarékoknál megháromszorozódott a lakásépítési ügyletek száma. Az építések többsége a fővárosban, illetve a vidéki nagyvárosokban zajlik elsősorban.

Problémát jelent azonban, hogy kevés a beépíthető telek, ezért az önkormányzatok új területeket parcelláznak fel, a legtöbb esetben pedig az értékesítés már a tervezőasztalról történik. Az új lakásokat leginkább a Nyugat-Magyarországon keresik, itt elsősorban az ingatlanok többsége készpénzért cserél gazdát, így a CSOK-igénylés sem megszokott.

Az összes kérelem 10 százaléka csupán a 10+10 milliós igénylés, azonban a később, a lakások átadásával ez az arány növekedhet. Érdekes egyébként, hogy az összes igénylő 27 százaléka élt a három gyerek után igényelhető kedvezménnyel.

A CSOK-kérelmek azonban azért nem jelentkeznek még, mert a támogatást a lakásépítés későbbi szakaszában igényelhetik a családok. Az azonban látszik, hogy egyre többen keresik a kedvezményt és egyre több befogadás van a bankban is.

Milyen hiteleket keresnek?

Elsősorban a piaci lakáshiteleket keresik az ügyfelek, azonban ezeket nem új ingatlanra, hanem inkább bővítésre, használt lakás vásárlásra, korszerűsítésre veszik fel. Ennek ellenére felfutott a hitelezés, 2016 első negyedévében háromszor annyi kölcsönt helyezett ki a takarékok, mint egy évvel korábban.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mi lehet az idei slágerbefektetés?

A TBSZ-ek lehetnek idén a legnépszerűbb megtakarítási termékek, elsősorban az adókedvezmény miatt lehet népszerű ez a termék idén

 - mondta Farkas Róbert, a Takarékbank igazgatója. A megtakarításoknál a befektetéssel kombinált lekötött bankbetétek lehetnek népszerűek. Jellemző lehet a betét mellé Féléves Kincstárjegyet vásárolni, ezek futamideje ugyanis megegyezhet.

 

Loading...

Címkék:
hitel, lakás, megtakarítás, asszony hitel,