Most éri meg LTP-t kötni: változik az állami támogatás?

Pénzcentrum2016. február 12. 11:30

A NOK bevezetésével párhuzamosan lecsökkenhet a lakástakarék pénztárak után járó állami támogatás. A nyilatkozatok alapján valószínű, hogy a korábban megkötött szerződések támogatása továbbra is jár majd, de aki nem bízik ebben, annak érdmes minél előbb megkötnie a lakástakarék szerződését. A 30 százalékos jóváíráshoz azonban nem árt sietni a szerződés megkötésével.

A Nemzeti Otthonteremtési Közösség (NOK) keretein belül 10 éven belül új lakáshoz juthatunk majd, azonban az új rendszer bevezetése miatt csökkenhet a lakástakarék pénztárak (LTP) állami támogatásának mértéke. A kormányzati ígéret szerint nem módosulnak a feltételek, viszont aki ebben nem bízik, annak érdemes minél előbb megkötni a 30 százalékos jóváírást biztosító szerződést.

Hol érdemes most LTP-t nyitni?

A lakástakarékok megtakarítási futamidejétől függ a hozam, minél rövidebb a megtakarítási időszak, annál magasabb az EBKM (egységes betéti kamatmutató). A négy éves konstrukciók kivétel nélkül 10 százalék feletti, fix hozammal kecsegtetnek. Ha azt vesszük, hogy fix hozamunk lesz, akkor a 10 éves lakástakarékok 4-5 százalékos hozama sem számít rossznak. A termékek összehasonlítása azonban nem olyan egyszerű, mint az elsőre tűnik.

Ha csak a megtakarításokat hasonlítjuk össze és a futamidő végén felvehető fix hitellel nem kalkulálunk, akkor három szempontot kell figyelembe venni:

  • A futamidőt,
  • Az EBKM-et és
  • A megtakarítás végén felvehető összeget.

Ebből a szempontból az OTP megtakarítása nyújtja a legmagasabb hozamot, a képet azonban árnyalja, hogy a futamidő mindössze 3 év és 9 hónap, így a fajlagos hozamban van jelentős előny az állami támogatás jellege miatt. Az Erste a Fundamenta és az Aegon EBKM-je valamivel alacsonyabb, de még így is 10 százalék feletti, az első kettőnél ráadásul az alacsonyabb hozammutató részben a hosszabb futamidőnek is köszönhető. Ezért cserébe viszont magasabb a felvehető összeg, hiszen a befizetés is több a megtakarítási időszak alatt.

Érdekes, hogy az Aegon EBKM-je alacsonyabb az OTP-nél, mégis szinte pontosan ugyanakkora a felvehető összeg. A négy éves futamidejű termékeknél tehát nem találunk olyan megtakarítást, ami kiemelkedne a többi közül, így ennél az dönthet, hogy melyik szolgáltató a legszimpatikusabb számunkra.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 10 éves futamidejű termékeknél viszont más a helyzet. Annak ellenére, hogy a Fundamenta futamideje három hónappal hosszabb, ennek a megtakarításnak a legmagasabb az EBKM-je. A többi szolgáltatónál viszont nem találunk jelentős eltéréseket, azonos futamidő mellett csupán párszáz forintos különbségek vannak a felvehető összegben.

Loading...

Mire figyeljünk az LTP kiválasztásánál?

  • Az EBKM ugyan lényeges tényező a kiválasztáskor, azonban ezzel együtt nem árt megnézni azt is, hogy milyen futamidejű a termék, ebben ugyanis néhány hónappal eltérhetnek a szolgáltatók a megadott futamidőtől.
  • A lakáscéljainkhoz érdemes igazítani az LTP futamidejét, egyrészt aszerint, hogy mikor szeretnénk felhasználni a megtakarított összeget, másrészt aszerint, hogy mikor gyűlik össze a céljainkhoz szükséges pénz.
  • A felvehető összeg mellett a futamidő végén igényelhető fix kamatozású hitellel is számolhatunk. Ezzel ugyanis a legtöbb esetben a lakásra költhető pénz a duplájára, vagy akár nagyobbra is nőhet.
A jelenlegi kamatok mellett az egyik legjobb megtakarítási lehetőség az LTP, azonban a NOK részletei még nem ismertek. Ha nem új lakást vennénk (vagy építenénk), akkor a lakástakarék a megfelelő választás. Ha viszont a NOK a későbbiekben olyan jelentős kedvezményt nyújt, hogy megéri átlépni, akkor egy most megkötött LTP-t akár fel is mondhatunk, és beléphetünk az új rendszerbe. Ilyenkor az eddigi befizetés utáni állami jóváírást elbukjuk.

Címkék:
megtakarítás, lakástakarékpénztár, ltp,