Figyelem! Hamarosan tömegével járnak le ezek a megtakarítások

Portfolio2015. november 5. 13:07

Hamarosan sorban állhatnak a megtakarítók, mivel az év végével lejárnak az első, 2010-ben indított TBSZ számlák. Milyen lehetőségeink vannak, ha még nem akarjuk felhazsnálni a befektetett pénzünket?

Jön az év vége, készüljünk fel

Fontos időponthoz érkeztek a TBSZ-szel rendelkező megtakarítók: december 31-ével lejárnak az első, 2010-ben indított számlák, így el kell dönteniük, hogy mihez kezdenek az így felszabadult pénzekkel. A megtakarítást ki lehet venni vagy tovább is vihető egy újonnan nyitott számlán, a döntést pedig már csak azért sem árt átgondolni, mivel nemcsak az adó megfizetését, hanem a befektetési időt is meg lehet spórolni egy jó döntéssel.

Az idén lejáró TBSZ-ek gazdáiként három alternatíva közül is választhatunk:

1. Inkább kivesszük a pénzt

Akkor van talán a legkönnyebb dolgunk, ha úgy döntünk, hogy nem szeretnénk a szerződésünket meghosszabbítani, hanem inkább kivesszük az öt év alatt gyűjtött megtakarításunkat. Ez esetben ugyanis nem kell tenni semmit, a szerződés automatikusan lejár és a TBSZ-en lévő megtakarítások az értékpapír-számlánkra kerülnek át.

2. Tovább visszük a TBSZ-t

Ha úgy döntünk, hogy nem vesszük ki az idén lejáró befektetést, hanem tovább visszük azt tartós befektetésként, több dologra sem árt odafigyelni:

  • A legfontosabb, hogy rendelkezni kell a banknál a TBSZ meghosszabbításáról.
  • Ha idén eddig nem nyitottunk volna, akkor nyitni kell egy új TBSZ-t, mellyel december 31-gyel átkerül az új TBSZ-re a most lejáró számlán lévő megtakarításunk.

Ennek a lehetőségnek a legnagyobb előnye, hogy megspórolható a gyűjtőév (2015 lesz a felhalmozási időszak), tehát már 2020-ban hozzáférhetünk a megtakarításunkhoz és annak hozamához. Adózási oldalról ekkor az alábbiakra kell figyelni:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • December 31-én az értékpapírok új bekerülési árat kapnak, ami a megszerzéskori és a december 31-én érvényes ár közül a magasabb lesz.
  • A TBSZ-en lévő értékpapírok után a 2015. december 31-én kalkulált érték alapján kell adózni.
  • Ha 2020 előtt törjük fel a TBSZ-t, akkor az új bekerülési ár alapján kell adózni.

3. A pénz egy részét kivesszük, a többit TBSZ-en tartjuk

Dönthetünk úgy, hogy nem visszük tovább a teljes TBSZ-en lévő megtakarításunkat, csak egy részét, azonban így nem rendelkezhetünk a TBSZ meghosszabbításáról, mivel részleges pénzkivételre nincs lehetőség.

Ebben az esetben tehát meg kell várnunk, amíg a 2010-ben nyitott TBSZ lejár, az értékpapírszámlára kerülő összegnek egy részét így kivehetjük, a többit pedig ismét befektethetjük egy új TBSZ-be. A hátulütő ez esetben ott van, hogy csak a 2016-ban indított TBSZ-re tudjuk berakni az összeget, ami gyűjtőévnek számít majd, tehát leghamarabb csak 2021-ben juthatunk hozzá kamatadó- és eho-mentesen a befektetéseinkhez, szemben azokkal, akik a teljes összeg átvitele esetén, megspórolva a gyűjtőévet, már 2020-ban kivehetik a megtakarításukat.

Címkék:
tbsz, megtakarítás,