Könnyebben gazdagodhatsz meg, ha ezt a 7 alapszabályt betartod

Pénzcentrum2015. október 29. 16:04

A takarékossági világnap alkalmából szakértők segítségével összegyűjtöttük a 7 legfontosabb takarékossági alapelvet.

A K&H Alapkezelő befektetési szakemberei szerint a hatékony öngondoskodáshoz a következő 7 alapelvet kell mindenképp megszívlelnünk:

  • 1. mekkora az a bizonyos takaró, ameddig nyújtózhatunk: készítsünk havonta pénzügyi tervet a kiadásainkról, így könnyen átlátjuk, mennyi pénzre lesz szükségünk, és mi az, amiből takarékoskodhatunk.
  • 2. kincs, ami nincs: már a hónap elején félre kell tenni a megtakarításra szánt pénzt, hiszen ha nincs szem előtt, kisebb a csábítás is arra, hogy mégis elköltsük.
  • 3. pozitív ösztönzés: ahogyan a diétánál, úgy a megtakarításnál is - félévente, évente - iktassunk be jutalmat magunknak a kitartásunkért. Így nagyon hamar sikerélményünk lehet, amellett, hogy a megtakarításunk is megmarad.
  • 4. rendszeresség: ahogyan a rossz szokásokra, szerencsére úgy a jókra is könnyen rá lehet szokni. Ha többször kis összeget teszünk félre, azzal ugyanúgy növeljük megtakarításainkat, mintha nagyobb összegben, de csak ritkán van erre lehetőségünk.
  • 5. 2x2 néha 5: a megtakarítások nyelvére lefordítva ez annyit tesz, hogy érdemes tájékozódni, hiszen a félretett pénzünk után nemcsak hozam, de számos esetben adókedvezmény is igénybe vehető.
  • 6. mindig egy kicsit: ahányszor bevételünk van, annyiszor tegyünk is félre belőle. Így a váratlan kiadások miatt elköltött pénzüket a váratlan bevételeink pótolhatják.
  • 7. sok kicsi még többre megy: a több helyen (pl. számlán, biztosításban, készpénzben), több célra (váratlan kiadások, balesetek, lakásfelújítás, stb.) tartott pénz helyett érdemes azt egy számlán, megtakarításban összegyűjteni, hiszen így kedvezőbb kamatokat és szolgáltatásokat kaphatunk.
Címkék:
befektetés, öngondoskodás, spórolás, megtakarítás, takarékosság, takarékossági világnap,