Magyarok hamisították az eurót: ez minden idők legnagyobb fogása

Pénzcentrum/MTI2015. június 6. 11:29

Közel háromszázezer euró névértékű hamis pénzt foglaltak le és hat embert, köztük öt magyar és egy osztrák állampolgárt vettek őrizetbe pénteken az osztrák hatóságok.

Az euró 2002-es bevezetése óta ez az egyik legnagyobb hamispénz-fogás az országban.

A bűnbanda 37 éves burgenlandi tagja egy bécsi kávéházban 150 ezer euróért (mintegy 46,8 millió forintért) kínálta eladásra a bankjegyeket egy érdeklődőnek, aki a rendőrséghez fordult - magyarázták az osztrák hatóságok.

Ezután már álruhás rendőrök is megjelentek az "érdeklődővel" együtt a bankjegyek megbeszélt átadásánál a bécsi Montecuccoli téren. Miután a 37 éves eladó a lakásába vezette a férfit, hogy átnyújtsa neki a több mint 292 ezres névértékű hamis eurót, a hatóságok elfogták a férfit. Ezt követően a nyomozók a nyilvánvalóan a haszon elosztásának reményében a lakásba érkező három magyar férfit és két magyar nőt is őrizetbe vették.

Az elfogottak között található a pénzhamisítási ügylet feltételezett kitervelője, egy 43 éves, Bük térségében élő magyar férfi is. Roman Hahslinger, a bécsi rendőrség egyik szóvivője azt mondta, egyelőre nem tudják, hol állították elő a hamis bankjegyeket, a nyomozást azonban az Interpolon keresztül Magyarországra is kiterjesztették.

Ezt a bankjegyet hamisítják leggyakrabban

Ausztriához hasonlóan hazánkban is előfordul, hogy bankjegy hamisítók buknak le. 2015 első három hónapjában 574 darab hamis bankjegyet találtak - ez egyébként elég alacsony szám, 2009-ben például volt olyan negyedév, amikor háromezernél is több volt. Az 574 hamis bankjegy 2014 azonos időszakához képest kismértékű csökkenést, míg a megelőző negyedévhez hasonlítva növekedést tükröz. A hamisításnak ez a mértéke a forinthoz hasonló nemzeti valuták sorában továbbra is kedvezőnek tekinthető.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A hamisítványok többsége továbbra is a magasabb értékű címletek, főként a 10 000 és a 20 000, valamint az 5 000 forintos bankjegyek közül került ki.

Loading...
 

Címkék:
euró, megtakarítás, pénzhamisítás,