A betétesek, akiket csak 2000 euróig kártalanítanak

Pénzcentrum2015. április 20. 11:35

Míg Magyarországon 100 ezer euróig vannak biztosítva a betétek, több európai országban is ennél jóval kevesebbel kell beérnie egy esetleges bankcsőd esetén a megtakarítóknak. Van olyan ország például, ahol mindössze 2000 euróig lehetnek nyugodtak a betétesek.

Az elmúlt időszakban sokat hallottuk a sajtóban az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nevét. Csak 2014-ben összesen kilenc hitelintézet ügyfeleit kellett kártalanítani. A kifizetések több mint 63 ezer károsultat érintettek mintegy 119 milliárd forint értékben. A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben.

Az idei év sem indult azonban jobban, 2015-ben is már több esetben kellett kifizetéseket eszközölnie a betétbiztosítónak. Legutóbb például a DRB bankcsoportnál pórul járt, mintegy 73 ezer ügyfélnek fizettek kártalanítást 103 milliárd forint értékben. A DRB Bankcsoport felszámolása ráadásul nem csupán a Magyarországon élő ügyfeleket érintette, hanem 28 további ország állampolgárait is; az OBA természetesen őket is kártalanította.

Érdekes képet fest egyébként az egyes európai országokban érvényben lévő betétbiztosítási értékhatár. A Pénzcentrum körképe szerint a legtöbb helyen - hasonlóan Magyarországhoz - 100 ezer euróig biztosítják a betéteket. Akadnak azonban országok, ahol ettől jóval eltér a helyi szabályozás; és itt jellemzően nem magasabb, hanem jóval alacsonyabb értékhatárra kell gondolni.

Loading...

Sok helyen például csak 50 ezer euróig vannak biztosítva a betétek - ilyen például Csehország, Szerbia, Finnország, vagy éppen Portugália is -, de van olyan nemzet, amely még ennyi biztosítékot sem ad a betéteseinek. Macedóniában például csupán 30 ezer eurós az értékhatár, míg Boszniában nagyjából 18 ezer euróig vannak biztonságban a betéttulajdonosok. A legkisebb értékhatárral Koszovóban kell beérnie a betéteseknek; ott mindössze 2 ezer euró, vagyis átszámolva nagyjából 600 ezer forintig kártalanítják a betéteseket.

Ha tehát valaki külföldi betételhelyezésben gondolkodik - például a csehekhez vinné a pénzét -, akkor az adott országban hatályban lévő biztosítási értékhatárt is érdemes figyelembe vennie a tranzakció előtt.

Amit a magyar betéteseknek feltétlenül tudnia érdemes!

Az elmúlt időszak eseményei után viszont még inkább előtérbe kerül a megtakarítások tudatos kezelése Magyarországon is. Éppen ezért összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat, amelyet minden megtakarítónak meg kell szívlelnie, mielőtt bárhol is elhelyezné a pénzét. Ehhez feltétlenül tudni érdemes a hazai betétbiztosítás működését, amely az alábbi pontokban foglalható össze:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A hitelintézetek fizetésképtelensége esetén, az OBA kártalanítást fizet a névre szóló (a betétes adatait tartalmazó) betétek (betéti okiratok, betétszámla-követelések), valamint a bank által 2003. január 1-jétől kibocsátott kötvények és letéti jegyek után magán és jogi személyeknek egyaránt.
  • Az OBA védelme a magyarországi székhelyű bankok külföldi fiókjaiban elhelyezett betéteire is kiterjed.
  • Fontos tudni, hogy az OBA védelme nem vonatkozik minden hitelintézetben kínált megtakarítási formára. Például az önkéntes nyugdíjpénztári megtakarítás, a kamatozó részvény, a szövetkezeti részjegy, vagy a célrészjegy nem védettek.
  • A kifizetés maximum százezer euró betétesenként (melyet az OBA forintban fizeti ki).
  • A védettség kiterjed az elhelyezett tőkeösszegre és annak még nem tőkésített (jóváírt) kamataira is, természetesen az értékhatáron belül.
  • A biztosítás minden hitelintézetre külön-külön érvényes. Tehát, ha egy betétes több bankban helyezi el a pénzét, akkor mindenütt biztosítottá válik 100 ezer euróig.
  • Az OBA embléma minden védett bankban, hitelintézetben vagy takarékban megtalálható.

Fontos változások a betétbiztosításban

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. E szerint folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek. Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

Címkék:
betét, európa, megtakarítás, oba, betétbiztosítás,