Erre nem is gondolnál: ide tedd a locsolkodós pénzt

Pénzcentrum2015. április 6. 16:00

A néphagyománynak ugyan nem része, napjainkban mégis sokan kapnak készpénzt a locsolkodáskor. Általában nem jelentős összegekről van szó, mégis megfordulhat a fejünkben, hogy félretegyük a kapott pénzt. Mihez tudunk kezdeni tíz-húsz ezer forinttal?

Nagy valószínűséggel a locsolkodáskor kapott pénzeket összetéve sem kapunk akkora összeget, amivel jelentős megtakarítást indíthatunk el. A Pénzcentrum most összegyűjtötte azokat a takarékoskodási formákat, amikbe már ezeket az összegeket is érdemes lehet befektetni.

Nyeremény betétek

Jelenleg két bank kínál nyeremény betéteket, igaz eltérő konstrukciókról van szó, mégis a két betétnek ugyan az a lényege. Már kis címletet is befektethetünk, az OTP-nél 5 ezer, míg az FHB-nál 10 ezer forintos a legkisebb megvásárolható névérték.

Ezek a betétek nem kamatoznak, viszont havonta részt vesznek a sorsoláson, ahol autókat és műszaki cikkeket lehet nyerni vele.

Ha nincs szükségünk autóra vagy műszaki cikkre, akkor is érdemes ezt választani, mivel a nyereményünk értékét készpénzben is átvehetjük.

Érdemes lehet eurót váltani

Ugyan nehéz megjósolni, hogy merre mozdul el a forint árfolyama az euróhoz képest, azonban megérheti eurót venni, amit aztán a magasabb árfolyamon visszaváltva nyerhetünk a különbözeten.

Ha most 300 forintos árfolyamon veszünk 15 ezer forintért eurót, azt 320-as árfolyamon visszaváltva kereken ezer forintot nyerhetünk, ami a három százalékos banki kamathoz képest több, mint dupláját hozhatja.

Lényeges, hogy figyelembe vegyük a vételi és eladási árfolyam közötti különbözetet, akár a bankszámlánkon, akár valutaváltónál vesszük-adjuk az eurónkat.

Persze nem csak az árfolyamnyereségre érdemes játszani, a nyaraláshoz is megérheti most megvenni az eurót, így spórolva egy kisebb összeget.

Vehetünk állampapírt is

Az állampapírok közül a lakossági állampapírok kiemelkedő közép- vagy rövidtávú hozamokkal kecsegtetnek:

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

  • A Prémium Magyar Államkötvény (PMÁK) az inflációhoz képest nyújt kamatprémiumot
  • A Bónusz Magyar Államkötvény (BMÁK) a diszkontkicstárjegyek hozamához képest ad kamatbónuszt

Azért érdemes ezeket választanunk, mert a PMÁK már ezer forintos címlettel megvásárolható. A kamatok begyűjtése után pedig a BMÁK-ba fektethetjük a pénzünket, ami az egy forintos alapcímletének köszönhetően bármekkora, általunk választott összegben megvehető.

Egészítsük ki a rendszeres megtakarításunkat

Ha van rendszeres megtakarításunk azt is kiegészíthetjük többletbefizetéssel. Ebből a szempontból az életbiztosítások (nyugdíjbiztosítások) a legegyszerűbb megoldások, ugyanis ezeknél eseti vagy rendkívüli díjakat fizethetünk be, ami elkülönül a rendszeres díjaktól és általában könnyen hozzáférhető.

Ha pénztári megtakarításunk van (önkéntes nyugdíjpénztár, egészségpénztár, önsegélyező pénztár), és nem használtuk ki teljesen a 20 százalékos adójóváírást, akkor többletbefizetéssel plusz jóváírásokat is kaphatunk a számlánkra. 15 ezer forintos extra befizetés után 3 ezer forint adójóváírást kapunk a hozamon felül.

A megtakarítási számlánk is kibővíthető az összelocsolkodott összeggel. Akár a 20 százalékos adójóváírást biztosító nyugdíj-előtakarékossági számlát, akár a kamatadó és egészségügyi hozzájárulás kedvezményt adó tartós befektetési szerződést választjuk valószínűleg jó kiegészítés lesz a későbbiekben ez a kisebb összeg is.

 

Címkék:
húsvét, megtakarítás, locsolkodás, prémium egészségpénztár,