Tömeges probléma a bankoknál: csúszhat a kártalanítás

Pénzcentrum2015. március 23. 11:02

Tömegével jönnek vissza a kártalanítási tájékoztatók. Az OBA közlése szerint az ügyfelek hanyagok voltak, emiatt a kártalanítás is csúszhat.

Sok betétes nem jelezte a bankjának, hogy megváltoztak az adatai, ezért visszajönnek a nekik küldött OBA levelek, és csak később juthatnak a kártalanításhoz - tudta meg a Pénzcentrum az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) nemrég közzétett tájékoztatójából. A mellékelt fotó szerint tömeges problémáról (hanyagságról) van szó:

Loading...

Az elmúlt időszakban több esetben is szükség volt az OBA beavatkozására; csak 2014-ben összesen kilenc hitelintézet ügyfeleit kellett kártalanítani. A kifizetések több mint 63 ezer károsultat érintettek mintegy 119 milliárd forint értékben. A legtöbb károsultat, mintegy 30 ezer betétest az Orgovány és Vidéke Takarékszövetkezet esetében érintette a betétbiztosítás, összesen több mint 54 milliárd forint értékben.

Az idei év sem indult azonban jobban, 2015-ben is már több esetben kellett kifizetéseket eszközölnie a betétbiztosítónak. Legutóbb például a DRB bankcsoportnál pórul járt, mintegy 73 ezer ügyfélnek fizettek kártalanítást 103 milliárd forint értékben. Vélhetően éppen ezekre az ügyfelekre - legalábbis egy részükre - vonatkozik az OBA fenti tájékoztatása.

2015: változások a betétvédelemben

A betétbiztosítás működését jelentősen befolyásolják a 2014-ben elfogadott európai uniós irányelv alapján decemberben elfogadott új betétbiztosítási szabályok, melyek számos, a betétesek számára kedvező változást tartalmaznak. Folyamatosan csökken majd a kártalanítási határidő, amely a jelenlegi 20 munkanapról 2019-től 15, 2021-től 10, 2024-től pedig 7 munkanapra rövidül.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az új szabályozás a kisebb önkormányzatoknak is kedvező változást hoz, a legfeljebb 500 ezer eurós költségvetésű önkormányzatok betétei OBA-védelem alá kerülnek. Az OBA vagyoni feltöltöttségének 2024. július 3-áig el kell érnie a kártalanítási kötelezettség alá tartozó betétállomány 0,8 százalékát. Kikerülnek ugyanakkor az OBA védelem alól a hitelintézetek által kibocsátott letéti jegyek és kötvények.

Címkék:
betét, megtakarítás, oba,