Újabb bankok kerülhetnek állami kézbe Magyarországon

Pénzcentrum/MTI2015. január 20. 17:04

További bankokat is megvásárolhat a magyar állam az MKB és a Budapest Bank után - mondta kedden Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) ügyvezető igazgatója a bécsi Euromoney pénzügyi konferencián.

"Nem lehet kizárni, hogy más bankok is állami kézbe kerülnek, de jelenleg az MKB és a Budapest Bank helyzetét kell kezelnie a kormánynak és az MNB-nek" - mondta a Reuters hírügynökségnek Nagy Márton.

Érdekesség, hogy ugyanezen a konferencián Peter Lennkh, a Raiffeisen Bank International vállalati vezetője is felszólalt. Ő arról beszélt, hogy az osztrák bankcsoport nem hagyhatja korlátlanul figyelmen kívül, hogy magyar leánybankja nem működik nyereségesen, és nem jelent részvényesi értéket.

A Raiffeisen egyébként év elején közölte, hogy áttekinti portfólióját, ami idén egy vagy két piaci elhagyásával is együtt járhat. Most a téma kapcsán nagy üzletágnak nevezte Lennkh a magyarországi tevékenységet, amely minden szempontból jól végzi dolgát, ugyanakkor, mint mondta, nem lehet örökre elsiklani afelett, hogy nem képvisel részvényesi értéket a magyarországi Raiffeisen.

Ilyen "rossz" bank sem volt eddig Magyarországon

Nagy Márton arról is beszélt a konferencián, hogy az MNB rövidesen útjára indítja azt az eszközkezelőt, amely átveszi a kereskedelmi bankok kétes ingatlanhiteleit, amennyiben azok kívánják.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Az úgynevezett "rossz bank" akkor kezdi meg tevékenységét, amikor a bankszektorral, az Európai Unióval és az Európai Központi Bankkal folytatott konzultációk alapján meghatározták belső működési elveit - mondta az MNB ügyvezető igazgatója.

Címkék:
mnb, bank, megtakarítás,