Megszerezzük az első új tízezrest! Élőben az MNB-ből

Pénzcentrum2014. december 1. 08:14

Nagy napra virradtunk: mától kezdődik a forint cseréje, a Pénzcentrum élőben, december hideg, esős első napján télikabáttal és termosszal felszerelkezve próbálja megszerezni az egyik első új tízezrest.

09:51

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 3.

09:44

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 2.

09:37

Új tízezres Poptarisznya: kedvenc dalaink a forintról - 1.

09:32

Mikor cserélik le a többi bankjegyet?

Legközelebb a 20 000 forintos bankjegy jelenik meg, várhatóan 2015 végén.

Azt egyelőre nem tudni, mikor jön az az új ötszázas, ezres, kétezres, ötezres. Az MNB a Pénzcentrumot arról tájékoztatta, hogy a további címleteknél a kibocsátási ütemezés nincs meghatározva, véglegesítve. Az MNB a kibocsátási sorrend további időzítéséről a készpénzállomány bővülése, a selejtezés mértéke, valamint a jegybanki készletek alakulása függvényében hoz döntést. (Mivel azonban a bankjegycserét 2018-ig tervezik véghezvinni, minden bizonnyal lesz olyan év, amikor legalább két címlet is megújul).

09:23

Miben más az új, mint a régi?

  • A bankjegy papírjában egyrészt olyan - fény felé tartva, átnézetben látható - vízjel található, amelyben a portré mellett már a címletérték is megjelenik másrészt a bankjegy közepétől jobbra található biztonsági szálon is olvasható az MNB betűk mellett a 10 000 értékjelzés. Ugyancsak könnyen ellenőrizhető az előoldalon a megújult hologram is, melynek egyes elemein az értékjelzés illetve Magyarország címere látható.
  • A pénztárosok számára több, csak UV-lámpával ellenőrizhető elem is található. A fejlesztett bankjegyeken UV-A és UV-C fényben is több színben világít az Eszter-gomi Bazilika kupolájának képe és további segítség a pénztárosok számára az is, hogy a hologram fólia egyes elemei szintén fluoreszkálnak.
  • A fejlesztések során gondoltak a vakokra és a gyengénlátókra is, akik számára tapintható, nagy festék rétegvastagságú felületek segíthetik az azonosítást.

09:14

Mi lesz a mostani tízezresekkel?

A jelenleg forgalomban lévő tízezer forintos bankjegyeket továbbra is ugyanúgy használhatjuk, bevonásukról a jegybank a későbbiekben dönt.

09:00

Az első közeli fotó, és természetesen Matolcsy György jegybankelnök aláírása.

08:57

Az első benyomások: Elsőre picit mintha vékonyabb lenne az új tízezres, de látványosan más a színe, és feltűnően csillogóbb a korábbinál.

08:50

Egyszerre maximum 40 ezer forint értékben adnak ki új tízezrest - tudtuk meg az MNB pénztáránál, ahol 8.30- kor rajtunk kívül nem volt más ügyfél (igaz, volt olyan tízezresvadász, aki pár perccel megelőzött minket).

08:47

08:30

Ezt alaposan benéztük, nem is 10-kor, hanem már 8-kor kinyitott a pénztár (a hivatalos nyitva tartási idő szerint hétfőn 10 órától vannak nyitva). Csak kevesen állnak sorba, hamarosan kezünkben is lesz az új, szuperbiztonságos tízezres.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

08:14

Mikorra cserélődik le a régi az újra?

Nemzetközi tapasztalatok alapján címletenként eltérő az időtartam, amely alatt az új bankjegy széles körben elterjedhet. Az ATM-ekben gyakran használt és/vagy a tranzakciós, kis értékű címleteknél viszonylag rövid idő (akár néhány hónap) is elegendő lehet ahhoz, hogy a forgalomban levő címletek többségét már a fejlesztett verziók tegyék ki.

A jellemzően inkább vagyontartást szolgáló, nagyobb címletek (mint például Magyarországon a húszezer forintos) esetén jóval hosszabb időre (akár több évre) is szükség lehet ahhoz, hogy az adott címlet a forgalomban elterjedjen.

Az MNB eddigi - a nemzetközi gyakorlattal megegyező - forgalmazási tapasztalatai azt mutatják, hogy a kibocsátást követő néhány hónapban az új címletek esetén intenzív kiáramlás, a régiek tekintetében pedig forgalomból való jelentős visszaáramlás tapasztalható. Ez a folyamat néhány hónap elteltével lassul, majd a régi címlet bevonási határnapjának közeledtével ismét erőteljesebbé válik.

08:04

Pocsék idő várja az új pénzt:

Budapesten 1 °C van, és esik. Szerintünk az új tízezres nem ilyen fogadtatásra számított.

Bővebb időjárás előrejelzéshez KATTINTS!

08:02

De ki kaphatja meg az első új tízezrest?

A Pénzcentrum az MNB-től megtudta, hogy a tízezer forintos bankjegycímletet a legtöbb ATM kezeli, így a következő napokban, de legkésőbb néhány héten belül a legtöbb magyar már a bankjegykiadó automatákból történő készpénzfelvétel, illetve a készpénzes vásárlások során is találkozhat az új bankjeggyel.

Továbbá a posta az úgynevezett szociális transzferek, így különösen a nyugdíj decemberi kifizetésénél szintén jelentős mennyiségben használja majd a megújított tízezrest.

08:00

Kedves Olvasóink!

December 1-től, azaz mától már fizethetünk az új 10 000 forintos bankjeggyel. A Pénzcentrum információi szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénztárában hétfő délelőtt már elérhető lesz az új bankjegy.

Mi tehát megpróbáljuk megszerezni az egyik első új tízezrest. A pénztár 10 órától nyit: először azt terveztük, hogy ott töltjük az éjszakát, de kiküldött tudósítónk inkább reggel 8-tól áll sorba - feltéve, ha lesz sor.

Természetesen korántsem biztos, hogy mi szerezzük meg az első új bankjegyet, így ha valakinél már van, fotózza le, és küldje el a penzcentrum@penzcentrum.hu címre!

Címkék:
mnb, forint, bankjegy,