Sok magyar család egyszerre több ilyen szerződést is köt

Pénzcentrum2014. november 5. 11:30

Lendületesen nő azon családok aránya, amelyekben egyszerre több családtag köt lakástakarék szerződést. Így a megtakarítható összeg és az igénybe vehető állami támogatás is megsokszorozható.

Az esetek kétharmadában két lakástakarékot indítanak egyszerre, több mint 20 százalék három egyidejű szerződést takar, de van példa egyszerre 4-5 szerződéssel előtakarékoskodó háztartásokra is - derült ki az OTP Lakástakarék adataiból. A több egyidejű szerződéssel a megtakarítható összeg és az igénybe vehető állami támogatás is megsokszorozható.

Amióta 2011-ben megváltozott a szabályozás, és egy családon belül egy ingatlanra közvetlen tulajdonosi részesedés nélkül is felhasználható több szerződés, egyre többen élnek ezzel a lehetőséggel

- magyarázza Köntös Péter, az OTP Lakástakarék vezérigazgató-helyettese.

Ez a változás azért jelent a családok számára könnyebbséget, mert nem kell annyi tulajdonosnak szerepelnie a tulajdoni lapon, így egyszerűbbé válik a papírmunka, illetve az ingatlan esetleges későbbi értékesítése. Úgy véli, hogy több érv is szól amellett, hogy minél több családtag kössön lakástakarék szerződést azokban a családokban, amelyek ezt megengedhetik maguknak.

Egyrészt, mert ezzel megtöbbszörözhető az évi akár 72 ezer forintos állami támogatás, másrészt több lakástakarékkal már akkora összeget lehet előteremteni, amely egy nagyobb ingatlanra, vagy több kisebb lakásra is elegendő lehet.

Mindez számokban kifejezve a következőt jelenti: míg tíz év alatt egy - a maximális, havi 20 ezer forint befizetésével járó - szerződéssel 7,75 millió forint lakáscélra fordítható összeg gazdálkodható ki, addig két szerződéssel már körülbelül 15,5 millió forint, három szerződéssel pedig már 23,25 millió forint is előteremthető, a lakástakarékhoz kapcsolódó hitel igénybevételével.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Különösen érdemes egyszerre több lakástakarékot kötni, ha több gyerek számára takarékoskodna a család, vagy ha több, esetleg értékesebb ingatlant terveznek vásárolni a megtakarításból

- tanácsolja Köntös Péter.

A családi kötések arányának növekedése a kedvező szabályváltozás mellett annak is köszönhető, hogy az igen versenyképes, 13 százalék körüli hozamszint és a 30 százalékos állami támogatás miatt amúgy is folyamatosan nő a lakosság érdeklődése a lakástakarék iránt. 

 

Címkék:
megtakarítás, otp, lakástakarékpénztár, ltp,