5 tipp: ide tedd a pénzed, ha túl kicsik a banki kamatok

Pénzcentrum2014. szeptember 6. 16:00

A bankbetétek kamatai sosem látott mélypontra süllyedtek, emiatt a lakosság jó része folyamatosan keresi az alternatívát, mégis hol van biztonságban a pénze. Ezért összeszedtük azt az öt alternatívát, amivel még ma is lehet kaszálni, ráadásul nem kell hozzá külföldre vinnünk a pénzünket.

A bankbetétek kamatának csökkenése miatt a magyar családok folyamatosan azt keresik, hogy hol tudják a legjobban fialtatni a pénzüket úgy, hogy biztonságban legyen. Összeszedtünk öt olyan alternatívát, amivel te is jobban járhatsz, mint a betéti kamatokkal.

LTP


A leggyakrabban felhozott alternatíva a lakás-takarékpénztári megtakarítás, ahol a négy éves konstrukcióval bőven tíz százalék feletti hozamot érhetünk el, ami tíz százalékponttal több, mint a bankbetétek esetén, de még a tíz éves konstrukció is öt százalék körül hoz. Hátránya persze akad, méghozzá a hosszú távú elköteleződés, ami a bankbetét esetén nem áll fenn. Másik hátrány, hogy maximalizálva van, hogy mennyit takaríthatunk meg vele, illetve az is, hogy csak lakáscélra használhatjuk fel.

TBSZ betét


Ugyan bankbetétről van szó a Tartós Betéti Számlára leköthető betétek azonban magasabb hozammal kecsegtetnek, mint a sima bankbetétek. Ezért cserébe a pénzünkhöz nem tudunk hozzájutni a három vagy öt évig, amíg a lekötés tart.

Állampapírok


A Magyar Állampapírok jó alternatívát jelenthetnek, ráadásul nem is kell elköteleződnünk hosszú távra, mivel értékpapírjainkat bármikor eladhatjuk vagy visszaválthatjuk (típustól függően). Az extra kamatokat (vagy hozamokat szintén típustól függően) a bankbetétnél valamivel magasabb kockázat miatt tudunk elérni. Arra elég kicsi az esély, hogy a pénzünket bukjuk, de van olyan Állampapír típus, amelynek változnak a kamatai, ez hordoz egy kevés kockázatot magában rövidtávon.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Nyugdíj-előtakarékosság


Magyarországon három különböző nyugdíjcélú megtakarítást is támogat az állam, mind a három esetében 20 százalékos személyi jövedelemadó jóváírásban részesülhetünk befizetéseink után. Emellett természetesen a megtakarítás maga is termel hozamokat, ami befizetések nélkül is hozzáadódik a megtakarításainkhoz. Egyébként mind a három konstrukciónak vannak előnyei és hátrányai, ezekről részletesebben korábbi cikkünkben olvashatsz.

Befektetési alap


Ugyan nem feltétlenül hoz többet a konyhára, mégis a pénzpiaci alapok biztonságos alternatívát nyújthatnak a bankbetétek helyett, vagy mellett. Ráadásul az alapoknál a bankbetét tartamát sem kell feltétlen kivárnunk, a pénzünkhöz bármikor a napi árfolyamon hozzájuthatunk (némely alapoknál van plusz egy elszámolási nap). 

 

Címkék:
megtakarítás, állampapír, bankbetét, lakástakarékpénztár,