Máris léptek a bankok az MNB döntésére

Pénzcentrum2014. május 29. 17:25

Várható volt, hogy a bankok lépni fognak a Magyar Nemzeti Bank (MNB) alapkamat vágására, amelynek köszönhetően az irányadó kamatláb 2,4 százalékra csökkent. Arra is lehetett számítani, hogy ez a betéti kamatok csökkenésével jár, több hitelintézet már a héten lépett, és csökkentette betéti kamatlábait.

Kedden újabb vágást hajtott végre az MNB, a jegybanki alapkamat 10 bázisponttal, 2,4 százalékra süllyedt. Ahogy azt a kamatvágáskor megírtuk, a jegybanki alapkamat csökkenése a bankbetétek kamatának csökkenését vonhatja maga után. Ez be is igazolódott, a tegnapi naptól négy bank csökkentette a betéti kamatait.

Mennyivel csökkennek a betéti kamataim?

A BankRáció.hu értesülése szerint az OTP Banknál május 28-tól 0,10 százalékkal alacsonyabb lett a Lakossági bankszámláról leköthető Net betét és Prémium Plusz betét, a Tartós Befektetési Betétszámlán elérhető 5+ éves betét, és az OTP Simple Bankszámláról leköthető 6 hónapos betét kamata. A kamatok a Net betét esetén 1,40 százalékot, a Prémium Plusz lekötött betét esetén 1,90 százalékot, a Simple betét esetén 0,65 százalékot tesz ki. Az 5+ éves betét egységesített banki kamatlábmutatója (EBKM) a teljes futamidőre 2,81 százalék.

Klikkelj! Álomnyugdíj három lépésben: ezzel csak nyerni tudsz

Szintén a tegnapi naptól csökkent 0,10 százalékkal a Raiffeisen Tartós Befektetési Betétszámla látra szóló kamata 1,4 százalékra, és a TBSZ-ről leköthető Raiffeisen Flexikamat Tartós Lekötött Betét kamata 2,4 százalékra.

A 3 hónapos futamidejű MKB kombinált betétek kamata is csökkent. Egységesen 0,1 százalékkal mérséklődtek a pénzintézetnél elérhető betétek kamatlábai. Az MKB Kötvénnyel kombinált betét kamata napi bankkapcsolat nélküli betétlekötés esetén 1,18 százalékra, napi bankkapcsolat melletti betétlekötés esetén 2,17 százalékra, az MKB Kincstár élet- és nyugdíjbiztosítással kombinált betétek kamata napi bankkapcsolat nélküli betétlekötés esetén 1,87 százalékra, napi bankkapcsolat melletti betétlekötés esetén 2,86 százalékra csökkent amennyiben a portfólió összetételének aránya 50-50 százalék. Az akciós forint betétek kamata is alacsonyabb lett: a 3, 6 és 12 hónapos Akciós betét kamata 0,89 százalékra, a Napi bankkapcsolat betét kamata 1,87 százalékra változott.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Klikkelj! Figyelem! Napokon belül pénz tűnhet el a számládról

Az Axa Bank OKÉ Betétszámla akciós látra szóló kamata 0,10 százalékkal lett alacsonyabb, kivéve az 500.000 Ft egyenlegig fizetett kamatot, mert az fix 0,10 százalék. Jelenleg 500 ezer és 5 millió forintos számlaegyenleg között a kamat 1,90 százalék, ötmillió és 500 millió forint között pedig 2,40 százalék. Az ezen összeg feletti egyenlegre a bank nem fizet kamatot. A TisztaHaszon Tartós Lekötési Számla kamata 36 hónapra 2,65 százalék, 60 hónapra 3,40 százalék, mindkét módozat kamata 0,10 százalékkal lett alacsonyabb.

Címkék:
mnb, alapkamat, bankbetét, jegybanki alapkamat,