Tényleg ingyenesek a nullás bankszámlák? Lehull a lepel

Pénzcentrum2014. április 23. 05:33

Az elmúlt fél évben hatalmas változáson mentek keresztül a bankszámlák díjai. Több bankszámlacsomag megszűnt, helyükbe újak léptek, sőt, volt olyan bank, amely teljesen lecserélte számlacsomagjait. Körképünkben utánajártunk, hogy mivel csábítják a bankok ügyfeleiket.

A tranzakciós illeték megemelése, és a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvétel és a jegybank bírsága miatt rengeteget változtak a bankok díjtételei az elmúlt fél évben. A bankok különböző módon válaszoltak a megváltozott környezetre, egyes bankok a meglévő számlájuk költségeit emelték meg, más bankok új csomagokat vezettek be, míg voltak olyan pénzintézetek, amelyek teljesen újragondolták bankszámláikat.

Az OTP ragaszkodott korábbi sikeres számláihoz, így náluk elsősorban a díjak kerültek átalakításra, míg például az Axa vagy az Erste teljesen új rendszert vezetett be. Köztes megoldással élt például a K&H, ahol a régi ügyfelek megtarthatták a már bevált csomagjukat, viszont az új ügyfelek már csak az újonnan bevezetett számlákból válogathatnak.

Hol találom a legjobb ajánlatot?

A legtöbb banknál találunk olyan ajánlatot, amely elengedi a számlavezetés vagy az elektronikus utalás, vagy akár mind a kettő díját, azonban minden esetben találkozunk olyan költségekkel, amelyeket mindenképpen meg kell fizetni. Így éves szinten további költségek merülnek fel a bankszámla-vezetéssel kapcsolatban, a "nullás" számla így már nem is lesz költségmentes. Emiatt nehéz megkülönböztetni néhány jól sikerült marketingfogást a ténylegesen alacsony díjaktól. Azért, hogy megkönnyítsük a választást, körképünkben összehasonlítottuk a számlacsomagokat átlagos használat mellett.


A BankRáció.hu kalkulátora alapján megnéztük, hogy melyik bankszámlák jöhetnek szóba átlagos használat esetén. Havonta a számlára érkező 150 ezer forinttal számoltunk, ami egyébként több pénzintézetnél is az a határ, ami felett már jelentős kedvezményeket nyújtanak. A számlahasználat szempontjából havi öt utalással és csoportos beszedési megbízással (35 ezer forint értékben), 80 ezer forint készpénzfelvétellel és havi 25 ezer forint kártyás vásárlással számoltunk. A csomaghoz igényeltünk bankkártyát, netbankot és mobilértesítést is. Számításaink során figyelembe vettük azt is, hogy igényeltük a bankunknál a havi kétszeri ingyenes készpénzfelvételt.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)


A fenti számítások alapján a legkedvezőbb díjakat jelenleg az OTP nyújtja a Simple számlacsomagjával, őket az FHB Aktív csomagja követi. A képzeletbeli dobogó harmadik fokára az UniCredit Bónusz számlája került fel. Látható azonban, hogy a szoros verseny miatt ebben a szegmensben nem alakultak ki nagy eltérések, a legtöbb bank esetében hasonló költségekkel számolhatunk. Emiatt lényeges, hogy a számlavezető bankunkat úgy válasszuk ki, hogy figyelembe vesszük az egyéb pénzügyi termékek kínálatát, illetve a számlavezetéshez kötött kedvezményeket az adott banknál (lakáshitel, bankbetét stb.).

Mire figyelj, ha most váltanál bankszámlacsomagot?

A következő tényezőkre érdemes odafigyelni, ha most szeretnél bankot, vagy bankszámlacsomagot váltani:

  • Meddig tartanak a most élő akciók, meddig lesznek érvényesek?
  • Ha hitelt vennél fel, vagy befektetnél, a kiegészítő termékek költségeit érdemes átvizsgálni.
  • Mennyi a számlavezetési/havi zárlati díj?
  • Hány átutalást teljesítünk havonta és mekkora összegűek?
  • Mennyi az idegen ATM-ből történő pénzfelvétel díja? Mennyire fordulhat elő erre vonatkozó igény?
  • Van-e internetes bankolási lehetőség, és ha van, az mennyibe kerül?
  • Van-e internetes bankolási lehetőség, és ha van, az mennyibe kerül?
  • Van-e SMS-értesítési szolgáltatás pénzfelvétel esetén és ha igen, mennyit számol fel érte a bank?
A fenti összegek tájékoztató jellegűek, a bankolási szokások eltérései miatt érdemes saját számításokat elvégezni.

 

Címkék:
bankszámla, bankolás, számlacsomag,