Bebizonyították: ezért kell nyugdíjra félretenni

Pénzcentrum2014. április 13. 19:01

Egy 2014-es vizsgálat a világ nyugdíjrendszereiről meglepő változásokról adott számot. Magyarország a 29. helyre került az Allianz új nyugdíj-fenntarthatósági listájában. Ezzel 3 helyet lépett előre a rangsorban a legutóbbi, 2011-es mérés óta. Az elmúlt két évtized első pilléres reformjai drasztikus változásokat idéztek elő a nyugdíjak terén.

Magyarország három helyet lépett előre egy felmérés szerint a nyugdíjfenntarthatóság szempontjából. A Kelet-Európa országait vizsgálva kiderül, hogy hazánk le van maradva szomszédainkoz képest a probléma kezelésével. A nyugdíjreformok terén előttünk jár ugyanis Lengyelország és Csehország mellett Románia, sőt Bulgária is, csupán Szlovákiában és Szlovéniában égetőbb a rendszer átgondolása, mint nálunk.

A nyugdíjasok számának növekedésével a nyugdíjkiadások növekedése várható, illetve a nyugdíjak értékének csökkenése sincs kizárva hosszú távon. Ennek elkerülésére a legjobb megoldás az öngondoskodás. Ha időben elkezdünk megtakarítani, akkor nyugdíjas éveinkre akár egész szép vagyont is fel tudunk halmozni. A megtakarítási formák közül nek könnyű választani, azonban cikkünk segít eligazodni a témában.

 

Címkék:
nyugdij, nyugdíjrendszer,