Megfejtették a gigantikus aranyrög titkát

MTI2014. április 10. 19:03

Golflabda nagyságú, ám annál sokkal értékesebb az az aranyrög, amelyre mintegy egy évtizede bukkantak Venezuelában: a 217,78 gramm súlyú aranyrögről megállapították, hogy egyetlen kristályból áll, értékét 1,5 millió dollárra becsülték a szakemberek.

John Rakovan, a Miami Egyetem geológusa a Los Alamos-i Nemzeti Laboratórium tudósainak segítségével vizsgálta meg a nehéz aranyrögöt. Megállapították, hogy az egyetlen aranykristályból áll. "Korábban soha nem tanulmányozták ilyen méretű aranykristályok szerkezetét vagy atomi elrendeződését, páratlan lehetőség nyílt számunkra, hogy ezt megtegyük" - írta a vizsgálatról kiadott közleményben John Rakovan, a Miami Egyetem geológusa.

Az aranyrög belső struktúrájának meghatározásához két berendezést használtak: egy neutron egykristály-diffraktométert (SCD), amely meghatározza egyetlen kristály atomi elrendeződését és egy másik diffraktométert (HIPPO), amely a kristályok szerkezetét és egy többkirstályos anyagban a kristályok orientációját méri.


"A kristály belső szerkezetének feltárása a minta rombolása nélkül elsődleges cél volt, lévén a rög értékét korábban 1,5 millió dollárra becsülték. A vizsgálat lehetővé tette, hogy Rakovan és az intézet Lujan központjának szakemberei bizonyítsák, hogy ez a páratlan szépségű aranyrög - amely túl tökéletesnek és túlságosan nagynak tűnt ahhoz, hogy a természetben képződjön - egyetlen kristályból áll és a természet szüleménye.

Egyesült Államokban élő tulajdonosa négy aranyrögöt adott át Rakovannak a vizsgálathoz, valamennyit egy évtizede találták Venezuelában. A négy rögből háromról derült ki, hogy egyetlen kristályból áll" - olvasható a Los Alamos-i intézet honlapján.Vizsgálatukról a szakemberek már készítik a tudományos jelentést.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Az egykristály vagy monokristály folytonos rácsszerkezetű kristály, amelyben az atomok szabályos geometriai rendben helyezkednek el. Az ideális egykristályban nincsenek rácshibák, szerkezeti szabálytalanságok. A természetben ritka az egykristályok előfordulása, és laboratóriumban sem könnyű előállítani egykristályt.

Címkék:
arany,