Mi lesz itt nyugdíjfronton a következő években?

Pénzcentrum2014. április 7. 12:02

Nagyon oda kell figyelnie a biztosítási piacnak a nyugdíjcélú termékek költségszintjére, nehogy kiderüljön később, hogy ezek is túl drágák az ügyfeleknek - hívja fel a figyelmet Holtzer Péter. A nyugdíjszakértő szerint a következő évek élénkebb vitát hozhatnak a magyar nyugdíjrendszer jövőjéről, mint az elmúlt négy év.

A nyugdíjbiztosítások január 1-jétől élő adókedvezménye biztosan segíteni fog abban, hogy elérjen új ügyfeleket, akik eddig nem nagyon takarékoskodtak nyugdíjcélra, vagy nem eléggé - véli Holtzer Péter. Kérdés viszont, hogy mennyire talál meg olyanokat, akik egyébként viszonylag jól keresnek, kevésbé lenne problémájuk a nyugdíjjal, illetve azokat, akik már ma nehezebb helyzetben vannak ebből a szempontból.

Azt a típusú struktúrát, amely adókedvezményt ad, nem feltétlenül preferálja Holtzer Péter, mert azt gondolja, hogy pont azokra céloz, akiknek erre kevésbé van szükségük. Összességében jót fog tenni a piacnak az adókedvezmény, hisz több nyugdíjmegtakarítás lesz, az viszont már egy másik kérdés, hogy hová lő a rendszer, hogy találja meg az ügyfeleket.

A biztosítási piac nagyon ki van éhezve egy ilyen típusú új termékre, ezért erőteljesen értékesítik majd őket - ez már az első hónapokban is látható volt. Arra azonban oda kell majd figyelnie a piacnak, hogy milyen költségek mellett teszi ezt. Figyelnie kell a szektornak, hogy miközben elér létező és új ügyfeleket, és értékesít nekik 10-20 éves termékeket, nehogy kiderüljön később, hogy ez a termék is túl drága volt, ahogy erre az elmúlt években már volt példa. A szabályozás-önszabályozás mezőben ezért kiegyensúlyozottan érdemes mozogni - hívja fel a figyelmet a nyugdíjszakértő.

A választások után Holtzer várakozásai szerint többet fogunk hallani arról, hogy a nyugdíjpolitikát illetően milyen elképzelések léteznek. Az elmúlt négy évben a magán-nyugdíjpénztári szektor beszántásán túl nem sok minden történt: a fontos, apró változások mellett lényegi változásokra nem került sor. Ez a jövőben másképp lesz, többet fogunk beszélni arról, mi mindent kellene tenni. Sok minden előjöhet azokból a munkákból, amiket még 2010 előtt végeztek a nyugdíjszakértők, és amikről nem sok szó esett az elmúlt években a közbeszédben.

Címkék:
nyugdij, öngondoskodás, nyugdíjbiztosítás,